Γράφει η Στεφανία Κουντούρη
Το θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών φέρνει τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά. Σε μία περίοδο που η αγορά ακινήτων έχει παγώσει οι κάτοικοι του Ψυχικού φαίνεται να πλήττονται πιο πολύ από τον καθένα. Οι αντικειμενικές αξίες ακολουθούν μία δυσανάλογη πορεία σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας και οι ιδιοκτήτες έχουν φτάσει σε δεινή θέση καθώς η αποπληρωμή των τελών και των φόρων είναι δυσβάσταχτη.
Το υπουργείο οικονομικών στην προσπάθειά του να σώσει το υπερχρεωμένο κράτος καταφεύγει στους προνομιούχους κατοίκους του Ψυχικού. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι κατά πόσο οι ιδιοκτήτες ανήκουν στη λεγόμενη προνομιούχα τάξη! Σύμφωνα με στοιχεία την απογραφής του 2011, φαίνεται ότι οι κάτοικοι του Ψυχικού είναι στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 62 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εισόδημά τους σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί για να καλύψει τις τιμές αυτές συνυπολογίζοντας και τις περαιτέρω εισφορές όπως τεκμήρια και γονικές παροχές που καλούνται να καταβάλλουν.
Με το θέμα έχει ασχοληθεί εκτενώς ο δήμαρχος κ. Παντελής Ξυριδάκης και η Ομάδα Αντικειμενικών Αξιών στο Ψυχικό πολλές φορές από το 2007. Με πρωτοβουλία του δημάρχου έχει σταλεί στον πρωθυπουργό ειδική επιστολή με την οποία τον καλούν να «αποκαταστήσει αναδρομικά την ομαλότητα.»
Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ότι επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου και κυβέρνησης Παπανδρέου πάρθηκαν αποφάσεις, οι οποίες είχαν σαν απόρροια την εκτόπιση του Δήμο και των εσόδων αυτού λόγω μείωσης συναλλαγών στην αγορά ακινήτων. Υποστηρίζουν ότι αυτές οι πολιτικές απομόνωσαν χρονικά και γεωγραφικά από όλη την ελληνική επικράτεια ΜΟΝΟ μόνο τους ιδιοκτήτες των περιοχών του Δήμου. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που μεθοδεύτηκαν με βάση παραπλανητικά, ελλιπή ή και τελείως ανύπαρκτα δεδομένα, έδωσαν ένα μεμονωμένο, ολοκληρωτικό, τιμωρητικό, δημευτικό και απόλυτα άνισο χαρακτήρα στην φορολογική επιβάρυνση του Δήμου.
Με ιδιαίτερη σημασία τονίζεται η παραβίαση των 12 θεμελιωδών αρχών της Δημόσιας Διοίκησης (Αμεροληψία, ισότητα, αναλογικότητα, χρηστή διοίκηση, νομιμότητα, δημόσιο συμφέρον κλπ) Θεωρούν ότι τα ιστορικά πλέον μέλη της επιτροπής του άρθρου 41 λαμβάνουν τις αποφάσεις τους ακολουθώντας μία στείρα και εμπαθής εμμονή σε αθέμιτες και αντιδεοντολογικές υποκειμενικές αξιολογήσεις. Αυτή η άνιση φορολογική μεταχείριση έχει αδυσώπητες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, ενώ είναι αδικαιολόγητη και άδικη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου “η Ζώνη Α έχει από τον Μάρτιο του 2011 «αντικειμενική τιμή» 10000/τμ ενώ η απέναντι πλευρά του ίδιου δρόμου που ανήκει στη Φιλοθέη παραμένει στις 4400 του έτους του 2007!!!”
Από την επιστολή δεν λείπει και σφοδρή επίθεση στον κ. Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι υπό την καθοδήγηση της Τρόικας και προφασιζόμενος διάφορα κωλύματα στη διαδικασία δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διευθέτηση του προβλήματος και την άρση του αδιεξόδου. Ανοιχτά θέτουν στη συνέχεια τα ερωτήματά τους στον υπουργό:
-Ρωτάμε ανθρώπινα τον Υπουργό Οικονομικών γιατί τέτοια έλλειψη ευαισθησίας και θάρρους;
-Ποιος θα ωφεληθεί από ένα νέο κύκλο προσφυγών στο ΣΤΕ;
-Ποιος ωφελείται από τη συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης;
Έτσι απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό, τον καλούν να επιδείξει την σημασία που αρμόζει στο ζήτημα, προκειμένου η λύση στο πρόβλημα να είναι άμεση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις ή δολιχοδρομίες.