Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) επειδή θα είναι μόνιμος και θα παράγει σταθερά έσοδα 2,9-3,5 δις ευρώ το χρόνο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη δημιουργία σταθερού πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι το μέγα προαπαιτούμενο για την επαναρρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ως εκ τούτου, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους βουλευτές της ΝΔ με τους οποίος συνομίλησε επί 4ωρο, είναι ανοιχτός σε βελτιώσεις υπό την προϋπόθεση της δημοσιονομικής ουδετερότητας, δηλαδή …δεν με ενδιαφέρει από πού θα βγουν τα 3 δις, φτάνει να τα βγάλω.
Εν πάση περιπτώσει, εκτός από τις στάνες και τις αποθήκες, θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές, έως την Κυριακή, οπότε και θα κλείσει το θέμα λόγω της επικείμενης άφιξης της Τρόικας, με την οποία όπως τώρα διαρρέουν από το Μαξίμου “κάνουμε διαπραγμάτευση και όχι πόλεμο”.
Οι νεοδημοκράτες βουλευτές που ομολόγησαν «καλύτερα χαράτσι μέσω ΔΕΗ, ελαφρά βελτιωμένο, παρά ο συγκεκριμένος ενιαίος φόρος ακινήτων». Η είσπραξη του λογαριασμού μέσω της ΔΕΗ αποτελούσε διακαή πόθο της τρόικας που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η πλέον πρόσφορη για την είσπραξη εσόδων.
ΟΙ βουλευτές πάντως χωρίστηκαν στα δύο. Οι βουλευτές Αθηνών και των μεγάλων αστικών κέντρων υποστήριξαν ότι είναι βάρβαρη η φορολόγηση των αστικών ακινήτων τα τελευταία χρόνια και εκεί πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις και οι βουλευτές της περιφέρειες που ζητούσαν ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια αλλά και ελαφρύνσεις στα σπίτια εντός σχεδίου στην περιφέρεια.
Ορισμένοι βουλευτές πρότειναν να παραμείνει το χαράτσι για ένα ακόμα χρόνο μέχρι να διορθωθούν οι αδικίες με ταυτόχρονη μείωση 10% για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες και αύξηση για τις μεγάλες, έτσι ώστε να παραμένει ο στόχος βεβαίωσης φόρου 3,5 δισ. ευρώ και είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα η διατήρηση του χαρατσιού έχει κριθεί αντισυνταγματική.
Συνεπώς, οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα αλλάξουν το δημευτικό προφίλ του φόρου που πλήττει τους πολλούς και έχει μεγάλες εσωτερικές ανισορροπίες και αδικίες, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου. Έτσι, παρά την εκτίμηση των Σαμαρά – Βενιζέλου ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο καθώς η πολιτική κατάσταση έχει εισέλθει σε … βαλτώδεις περιοχές.