Ιδιαίτερα σημαντική, για δυο λόγος, θεωρείται η συμφωνία που υπεγράφη παραμονές Χριστουγέννων στην Αθήνα για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη εταιρία φυσικού αερίου Socar.
Με τη συμφωνία ολοκληρώνεται επιτυχώς η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και εισρέουν στο δημόσιο ταμείο και το ταμείο των ΕΛ-ΠΕ 400 εκ ευρώ, ενώ παράλληλα γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για την πραγματοποίηση της στρατηγικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα και προβλέπει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή γέφυρα που θα συνδέσει τις χώρες παραγωγής της Ανατολής με τις καταναλώτριες χώρες της Δύσης.
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε παρουσία του υπουργού και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Παπαγεωργίου, καθώς και του προέδρου της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ. Πριν από την υπογραφή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον κ. Αμπντουλάγιεφ, στον οποίο τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα να αναδειχθεί σε γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά την Ε.Ε. με το Αζερμπαϊτζάν.
Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση στη Socar του 66% του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ και για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, στην ελληνική αγορά ενέργειας. Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι επισφραγίζει τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και του Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα, ενώ συμβαδίζει και με τη δέσμευση της χώρας μας για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την ΕΕ.
Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την υλοποίηση της παραγωγικής ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz II και της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει το αέριο του συγκεκριμένου κοιτάσματος προς την Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό ο TAP διέρχεται από την Ελλάδα ενώ η Socar είναι ένας από τους κύριους μετόχους της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτασμα Shah Deniz II.