Ο ονομαζόμενος Άλεξ που έχει αφήσει άφωνους τους επιστήμονες δεν είναι άλλος από έναν παπαγάλο! Το όνομα του προέρχεται από τα αρχικά A.L.E.X. που σημαίνουν Avian Language Experiment, δηλαδή Γλωσσικό Πείραμα Πτηνών και του το χάρισε η ερευνήτρια και κάτοχος του πτηνού Ιρέν Πέπερμπεργκ.
Η αμερικανίδα ερευνήτρια στο βιβλίο της ”Alex & Me” φανερώνει πως το πτηνό το διάλεξε τυχαία το 1997 σε ένα pet shop με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωο, καθώς επιθυμούσε να εξετάσει αν η γλωσσική ικανότητα των πτηνών προέρχεται απλώς από μία διαδικασία μίμησης. Εξ’ου και το όνομα του πτηνού.
Η σχέση της με τον Άλεξ άλλαξε ριζικά την εικόνα που είχε η ερευνήτρια για τις εγκεφαλικές αλλά και συναισθηματικές ικανότητες των πτηνών! Η αλήθεια είναι πως τις πρώτες ημέρες η σχέση μεταξύ τους υπήρξε αρκετά δύσκολη μα με το πέρασμα του χρόνου όχι μόνο άρχισαν να επικοινωνούν αλλά το πτηνό άρχισε σταδιακά να επαναλαμβάνει τις λέξεις που άκουγε από την ερευνήτρια και δεχόταν τα πράγματα που του άφηνε στο κλουβί του.
Όπως και τα μωρά έτσι και ο Άλεξ μάθαινε τόσο γρήγορα τις καινούριες συλλαβές που μάθαινε από το αφεντικό του διότι τις επαναλάμβανε κατά την διάρκεια της νύχτας, κάτι το οποίο διαπίστωσε η Ιρέν έπειτα από τις νυχτερινές ηχογραφήσεις που πραγματοποιούσε στο πτηνό!
Ο Άλεξ όμως δεν έμεινε εκεί, σύντομα έμαθε και να ξεχωρίζει τα χρώματα μα και να επικοινωνεί με την ιδιοκτήτρια του σαν πραγματικό ζευγάρι! ”Το 1998 είχαμε γνωρισθεί τόσο καλά που μερικές φορές συμπεριφερόμασταν σαν να ήμασταν παντρεμένοι χρόνια” φανερώνει η ερευνήτρια , συμπληρώνοντας πως την τελευταία μέρα που έφυγε από το εργαστήριο ήταν πολύ τρυφερός ”Να’σαι καλά, σε αγαπώ” είπε ο Άλεξ και πρόσθεσε: ”Θα είσαι εδώ αύριο;”
”Ναι” απάντησε εκείνη . Την χαρακτηριστική αυτή στιχομυθία αφηγείται η ερευνήτρια σε απόσπασμα του βιβλίου για την τελευταία ημέρα συνάντησή της με τον παπαγάλο , καθώς την επόμενη , επήλθε ο θάνατος του.