Το πλήγμα που κατάφερε η πανδημία του κορονοϊού στα μουσεία είναι ανυπολόγιστη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της UNESCO και τη νέα έκθεση που παρουσίασε για τα μουσεία σε όλο τον κόσμο και τις επιπτώσεις του COVID-19 στη λειτουργία τους. Αυτή η έκθεση, μια πρώτη αξιολόγηση του αντίκτυπου του COVID-19 στον τομέα των μουσείων, ρίχνει νέο φως στις βασικές τάσεις των μουσείων του κόσμου, την αντίδρασή τους ενάντια στην κρίση, την ικανότητά τους για ανθεκτικότητα και τις προκλήσεις της πρόσβασής μας στον πολιτισμό.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των μουσείων εκτιμάται σε περίπου 95.000 το 2020, πράγμα που αντιπροσωπεύει αύξηση 60% σε σύγκριση με το 2012. Ωστόσο, διανέμονται πολύ άνισα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μουσεία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, καθώς το 90% από αυτά έκλεισαν τις πόρτες τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), περισσότερο από το 10% δεν μπορεί ποτέ να ξανανοίξει. Αντιμετωπίζοντας την κρίση, τα μουσεία ενήργησαν γρήγορα για να αναπτύξουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το ψηφιακό χάσμα είναι πιο εμφανές από ποτέ: μόνο το 5% των μουσείων στην Αφρική και τα αναπτυσσόμενα κράτη μπόρεσαν να προτείνουν διαδικτυακό περιεχόμενο.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές που υποστηρίζουν αυτόν τον τομέα, ο οποίος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις κοινωνίες μας για τη διάδοση του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής συνοχής και της υποστήριξης της δημιουργικής Οικονομίας», δήλωσε η Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO.
Η έκθεση του ICOM παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των μουσείων και του προσωπικού τους, τον προβλεπόμενο οικονομικό αντίκτυπο, την ψηφιοποίηση και την επικοινωνία, την ασφάλεια των μουσείων και τη διατήρηση των συλλογών και την κατάσταση των ανεξάρτητων επαγγελματιών του μουσείου. Σύμφωνα με την έκθεση 1.600 μουσεία σε 107 χώρες του κόσμου έκλεισαν λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Τα ιδιωτικά μουσεία βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας και περισσότερα από το 25% σε αφρικανικές, ασιατικές και αραβικές χώρες υπάρχει περίπτωση να κλείσουν οριστικά.
Όσον αφορά τα δημόσια μουσεία, ειδικά αυτά που αντλούν πόρους κυρίως από τα εισιτήριά τους όπως το Πράδο, το Μουσείο της Βοστώνης, αλλά και το Λούβρο, και η Βασιλική Πινακοθήκη, θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του lockdown και σε βάθος χρόνου ενώ τα προγράμματά τους θα κάνουν έως και χρόνια να αποκατασταθούν.
Πηγή: elculture.gr