Το γερμανικό «καταφύγιο καταθέσεων» εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα της γερμανικής ευμάρειας, καθώς αποδίδει οφέλη 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από τα χαμηλά επιτόκια των γερμανικών ομολόγων από τότε που ξέσπασε η κρίση. Κι αυτό δεν το λένε οι «εχθροί» της Γερμανίας, αλλά το Ινστιτούτο Institute for the World Economy του Κίελου, γνωστό και ως IfW.
Το IfW εκτιμά ότι η Γερμανία «γλίτωσε» 80 δισ. ευρώ από τότε που ξεκίνησε η κρίση, ως αποτέλεσμα της πτώσης στα yields των ομολόγων, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα του ινστιτούτου. Οι πληρωμές τόκων το 2012 ήταν γύρω στα 10 δισ. ευρώ χαμηλότερες από όσες θα ήταν με βάση ένα «βασικό σενάριο» που χρησιμοποιεί το μέσο επιτόκιο της 10ετίας που προηγήθηκε της κρίσης. Για το 2013 αναμένεται η κυβέρνηση Μέρκελ να εξοικονομήσει περίπου 13 δισ. ευρώ. ο πόρισμα καλύπτει την περίοδο από το 2009 ως το 2013. «Την διολίσθηση στα επιτόκια των ομολόγων προκαλεί κυρίως ο χαμηλός δυναμισμός του επιχειρηματικού κύκλου στην ευρωζώνη και η μηδενική επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ» εξηγεί ο οικονομολόγος του IfW, Jens Boysen-Hogrefe.
Κι αυτό εξηγεί γιατί ξαφνικά η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός των Οικονομικών της Βόλφγκαγκ Σόιμπλε τάχθηκαν αιφνιδίως υπέρ της πολιτικής Ντράγκι που εκδικάζεται σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης. Πρόκειται για το πρόγραμμα ΟΜΤ (Outright Monetary Transactions) που προβλέπει την εξαγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση. Η ανακοίνωση και μόνο του προγράμματος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος στις αγορές. Οι Μέρκελ-Σόιμπλε είχαν αντιδράσει στην ανακοίνωση αυτής της πολιτικής, αλλά εκ των υστέρων αντιλήφθηκαν ότι η Γερμανία κερδίζει από αυτήν και ανέκρουσαν πρύμναν. Έτσι, εμφανίζονται σήμερα να υποστηρίζουν την πολιτική ΟΜΤ. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος λόγος, αυτής της στροφής. Αν το Δικαστήριο κρίνει παράνομη την ΟΜΤ, την επομένη θα έχουμε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό κραχ.