Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

100% Ευρωπαΐκή χρηματοδότηση για τις φυσικές καταστροφές ζητάει η Κρέτσου

Η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου άλλαξε το πρόγραμμα της και κανόνισε να επισκεφτεί αύριο τα νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από το χθεσινό σεισμό. Η ίδια μιλώντας στην στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντώντας σε ερωτήσεις του αντιπροέδρου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, καθώς και άλλων Ελλήνων ευρωβουλευτών. «Έχετε την πλήρη συμπαράστασή μας. Ο ελληνικός λαός έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας για τον σεισμό που έπληξε τα νησιά του Αιγαίου» δήλωσε. Η Επίτροπος δήλωσε ότι έχει προτείνει στην Ευρωπαική Επιτροπή να χρηματοδοτήσει εξ’ολοκλήρου για τις φυσικές καταστροφές. Στη συνέχει τόνισε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πλήρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις θέσεις απασχόλησης για τους νέους μέσω της Εγγύησης Απασχόλησης για τη νεολαία. Ή γιατί δεν μπορούμε να συγχρηματοδοτήσουμε πλήρως και στο 100% ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, που έχουν χάσει το βιος τους και ζουν μέσα σε αυτοκίνητα. Στη Μαδέρα έχουν καεί σπίτια από πυρκαγιές… Γι αυτό, όπως σας είπα, αύριο κιόλας θα πάω στα νησιά που έχουν πληγεί από τον εγκέλαδο. Γιατί είναι εύκολο να κάθεται κάποιος στις Βρυξέλλες και να λέει “δεν συμφωνώ με την πλήρη χρηματοδότηση 100%”… ρωτήστε όμως τα κράτη-μέλη που δεν έχουν τα κονδύλια, πού θα βρουν να χρηματοδοτήσουν έστω και κατά 5% τέτοιες ενέργειες».

Ο κ.Παπαδημούλης ανέφερε τις ανησυχίες του για την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου αλλά και το σεισμό και υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης και ειδικά για την Ελλάδα, που υποφέρει από μια πολύχρονη λιτότητα και ύφεση επτά χρόνων σημειώνοντας πως «τα ευρωπαϊκά κονδύλια -και όχι απλώς τα κροκοδείλια ευρωπαϊκά δάκρυα- πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί ο ανθρώπινος και κοινωνικός πόνος». Σήμερα στις 20:00 θα υπάρξει συνάντηση της κα Κρέτσου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε αίτημα στην Υφυπουργό Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου με το οποίο ζητάει την έκδοση σχετικής εγκυκλίου για την παράταση των προθεσμιών τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων και υποβολής φορολογικών δηλώσεων των κατοίκων της Λέσβου που επλήγη από τον πρόσφατο σεισμό. Ακολουθεί η επιστολή της Περιφερειάρχη στην Υφυπουργό Οικονομικών:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Με την αριθ. 4229/13-06-17 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΑ: 7Τ05465ΧΘ7-66Κ), κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας όλες οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου λόγω ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε το νησί της Λέσβου την 12 Ιουνίου 2017. Η εν λόγω απόφαση ισχύει μέχρι τις 12  Δεκεμβρίου 2017.
Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, κτίρια, δημόσιες υποδομές και καταστήματα. Είναι σαφές ότι οι πληγέντες υπέστησαν και ανάλογη οικονομική επιβάρυνση, πράγμα που καθιστά  αδύνατη την ανταπόκρισή τους στην έγκαιρη τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεών τους.
Εισηγούμαστε για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου (ΠΟΛ) για την παράταση των προθεσμιών τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων και υποβολής φορολογικών δηλώσεων των κατοίκων της Λέσβου».

Μένει να φανεί αν όντως θα υπάρξει χρηματοδότηση για τις σεισμόπληκτες περιοχές αλλά και παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις των άτυχων κατοίκων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων