Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Περισσότεροι από εκατό αλλοδαποί έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια σε κέντρα κράτησης μεταναστών στη Μαλαισία τόσο από διάφορες ασθένειες όσο και από αδιευκρίνιστες ακόμα αιτίες, σύμφωνα με έγγραφα της κρατικά χρηματοδοτούμενης Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το στατιστικό στοιχείο αυτό, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, βασίζεται σε δεδομένα της μαλαισιανής υπηρεσίας μετανάστευσης, Suhakam, που τέθηκαν στη διάθεση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, το 2015 σημειώθηκαν 83 θάνατοι και τουλάχιστον άλλοι 35 μέχρι την 20ή Δεκεμβρίου του 2016.
Δεν είναι σαφές αν το σχετικό ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο από ό,τι το αντίστοιχο σε γειτονικές χώρες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ινδονησία και την Ταϊλάνδη δήλωσαν στα διεθνή ΜΜΕ ότι δεν δημοσιεύουν τέτοιους αριθμούς. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό είναι υψηλότερο από ό,τι σε μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες κατά το τελευταίο οικονομικό έτος καταγράφηκαν 10 θάνατοι στο σύστημα κράτησης μεταναστών, διαθέτοντας παράλληλα πολλούς περισσότερους κρατουμένους σε σχέση με τη Μαλαισία.
Περισσότερο από το ήμισυ των 118 νεκρών στη Μαλαισία προέρχονταν από τη Μιανμάρ, πηγή για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν εκεί, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων Rohingya που ψάχνουν να γλιτώσουν από τις διώξεις των αρχών της Μιανμάρ. Ο αριθμός των απωλειών για τους Rohingya στα στρατόπεδα παραμένει άγνωστος.
Ο Μαλαισιανός Πρωθυπουργός, Najib Razak, στο παρελθόν έχει ασκήσει δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης της Μιανμάρ και της de facto ηγέτιδάς της, Aung San Suu Kyi, μετά τον περασμένο Οκτώβριο και την καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ που οδήγησε πολλούς Rohingya να τραπούν σε φυγή πέραν των συνόρων της, εν μέσω πολλών καταγγελιών για μαζικές δολοφονίες και βιασμούς από τα στρατεύματα. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ξένη επέμβαση με στόχο να σταματήσει η «γενοκτονία» στη Μιανμάρ.
«Οι υψηλοί αριθμοί συγκλονίζουν και καλούν για την αναμόρφωση του συστήματος», δήλωσε ο Jerald Joseph, ένας από τους οκτώ επιτρόπους της Suhakam, η οποία ιδρύθηκε από το κοινοβούλιο της Μαλαισίας, μέσω μιας πράξης το 1999 και αναμένεται να ανακοινώσει δημοσίως τα ως άνω στατιστικά την επόμενη εβδομάδα στην ετήσια έκθεσή της για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μαλαισία.
Οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης περιγράφονται ως «αποκρουστικές», ενώ οι θάνατοι πρόκειται να διερευνηθούν ως ποινικές υποθέσεις. Οι ασθένειες που οδήγησαν σε κάποιους από τους θανάτους μπορεί να έχουν προκληθεί ή επιδεινωθεί από την κακή υγιεινή και τα τρόφιμα, τα φαινόμενα σωματικής κακοποίησης και την έλλειψη ιατρικής φροντίδας, υπογράμμισε καταλήγοντας ο Joseph μιλώντας εξ ονόματος της επιτροπής.
Πηγή: Reuters