Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
100 δισ ευρώ αξιολογείται το κέρδος της Γερμανίας από την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη. Το ποσό αυτό αφορά το κέρδος της Γερμανίας από την πτώση των επιτοκίων των ομολόγων της, λόγω της στροφής των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα.
Προκειμένου να αποφύγουν τα αστάθη ομόλογα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, οι επενδυτές κατέφυγαν στα γερμανικά ομόλογα γεγονός που πίεσε τα επιτόκια ακόμη χαμηλότερα σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Leibnitz. Tο χαμηλότερο επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων έχει βοηθήσει τη Γερμανία να εξοικονομήσει περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της.
Το ενδιαφέρον φαινόμενο που παρατηρήθηκε, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ήταν ότι όταν τα νέα για την Ελλάδα ήταν κακά, γεγονός που απέτρεπε τους επενδυτές από τον αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, οι ίδιοι στρεφόταν προς τα γερμανικά. Ως εκ τούτου ασκούνταν πίεση στα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων προς τα κάτω. Αντίστοιχα όταν τα νέα για την Ελλάδα ήταν καλά τα γερμανικά επιτόκια ανέβαιναν κάνοντας τον δανεισμό της χώρας ακριβότερο.
Από αυτό ουσιαστικά προκύπτει ότι λειτουργούσαν προς το συμφέρον της Γερμανίας κάθε φορά που τα αρνητικά νέα για την Ελλάδα διαδίδονταν από τα Μέσα. Τα κρατικά ομόλογα και άλλων χωρών, πέραν της Γερμανίας, επωφελήθηκαν με τον ίδιο τρόπο από την κρίση χρέους όπως εκείνα των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.
Οι συνολικές εξοικονομήσεις από αυτήν την πορεία από το 2010 έως σήμερα εκτιμώνται στα 100 δισ ευρώ για τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακόμη και αν η Ελλάδα κήρυττε πτώχευση ή μονομερή διαγραφή του χρέους, η Γερμανία θα είχε ήδη εξοικονομήσει παραπάνω έσοδα από όλο το μερίδιο της στο χρέος της Ελλάδας το οποίο και θα έχανε από μία τέτοια διαγραφή.
Από τα παραπάνω προκύπτει λογικά το ενδεχόμενο του πολιτικού δόλου στη στάση που κράτησαν οι Γερμανοί εταίροι μας όλο το προηγούμενο διάστημα των διαπραγματεύσεων. Ακόμη πιο λογικά προκύπτει το ερώτημα, πώς η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευθεί με μία χώρα που έχει συμφέρον από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χρωστάει εξηγήσεις για την αισιόδοξη στάση που κράτησε τους προηγούμενους μήνες και η οποία διαψεύσθηκε με κρότο. Ακόμη πιο επιτακτικές θα γίνουν τα αντίστοιχα ερωτήματα, αν υπάρξει ξανά πρόβλημα με τους Γερμανούς, ή από τους Γερμανούς στη λειτουργία του νέο προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας.