Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά στο υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή για το 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της χώρας που θα καταρτισθεί με την τεχνική υποστήριξη του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ και θα χρηματοδοτηθεί με τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα θα επισημαίνει τους τομείς που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα καταγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε κάθε τομέα. Θεμιτό, αυτονόητο και αναγκαίο σε μια χώρα που είχε ένα αντιπαραγωγικό, κοστοβόρο και αντιπαραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο. Χωρίς αμφιβολία η χώρα χρειάζεται οδικό χάρτη ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται και πολλά άλλα για να έχει νόημα αυτός ο χάρτης.
Πρώτον, το να φάνε μερικούς μήνες το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ για να μας πουν ότι πρέπει να επενδύσουμε σε προϊόντα ποιότητας, στα βιολογικά και στη μεσογειακή διατροφή, στην τυποποίηση του ελαιόλαδου, στον πολιτιστικό και στον θρησκευτικό τουρισμό, στα boutique hotels, στις ιατρικές υπηρεσίες, στις εξοχικές κατοικίες, στα φωτοβολταϊκά και στην πράσινη ανάπτυξη είναι δώρον άδωρον. Τα είχε πει ο George, τα έλεγε και ο Κώστας και το μόνο που έγινε ήταν τα μεγαλύτερα ελληνικά μαγαζιά να πουληθούν στους ξένους ή τώρα, να ανήκουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις τράπεζες. Χρειάζεται το πρόγραμμα να προτείνει συγκεκριμένα projects και να δημιουργεί και το κατάλληλο περιβάλλον (μεταφορών, πρώτων υλών, ασφάλειας κλπ) για να μην ξαναδούμε αχρησιμοποίητα βιομηχανικά κουφάρια που δεν λειτούργησαν ποτέ δίπλα στην εθνική οδό.
Δεύτερον, για να μπορέσει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο, πρέπει πρώτα το κράτος να καθαρίσει την αγορά από τους νονούς, που δεν άφησαν να ανθίσουν τα λουλούδια, αποκόβοντάς τα από κάθε διαγωνισμό του δημοσίου (που ήταν και είναι ο μεγαλύτερος–αν όχι μοναδικός πελάτης-του ιδιωτικού μας τομέα). Διότι, οι νονοί κατέστρεψαν την ελληνική αγροτική παραγωγή και τις τιμές της, οι νονοί ήταν αυτοί που έπνιξαν κάθε start up εμπνευσμένων νέων επιστημόνων στις τεχνολογίες αιχμής, οι νονοί ήταν και είναι που όλες οι αγορές λειτουργούν υπό μορφή άτυπων τραστ. Να θυμίσουμε ότι οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν από την τσέπη τους τις επενδύσεις της τότε Panafon και Telestet, μέχρι που μπήκε στην κινητή τηλεφωνία η τότε κρατική Cosmote και δημιούργησε ανταγωνισμό.
Αν λοιπόν το 10ετές δεν έχει τέτοιες διασφαλίσεις, θα μείνει στα χαρτιά, όπως εκείνα τα σοβιετικά αναπτυξιακά προγράμματα του περασμένου αιώνα, με τις νόρμες και τους μεγαλεπήβολους στόχους.