Το 2010 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να λειτουργήσει στην Ελλάδα ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 που επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία πολίτη και κράτους σε στιγμές κρίσης. Το 2014 επόμενη κυβέρνηση, καθυστερημένα ήδη από τότε, υπέγραψε σύμβαση με τον ΟΤΕ προκειμένου να προχωρήσει το έργο.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Κι ας έχουν συμβεί στην χώρα μας δύο μεγάλες τραγωδίες: Οι πλημμύρες στη Μάνδρα και η φωτιά στο Μάτι.
Ειδικά, μετά το Μάτι, πέρυσι το καλοκαίρι, η ενεργοποίηση του αριθμού 112 βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής και της συζήτησης. Υποσχέσεις δόθηκαν αλλά τίποτε δεν έγινε.
Προφανώς το 112 δεν είναι πανάκεια. Όμως ακόμη και μια ανθρώπινη ζωή αν μπορεί να σωθεί, το κέρδος είναι τεράστιο.
Μέσω του 112 κάθε πολίτης μπορεί να καλεί μέσω κινητού τηλεφώνου να καλεί και να δηλώνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ή ότι χρήζει βοήθειας. Με το αυτόματο σύστημα γεωεντοπισμού η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να εντοπίζει με ακρίβεια σε ποιο σημείο βρίσκεται και να του προσφέρεται γρήγορα και δραστικά η βοήθεια που χρειάζεται.
Παράλληλα, η Πολιτεία και ειδικότερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει τη δυνατότητα αφενός για αποστολή μαζικών sms -σε πολλές γλώσσες- σε πολίτες ανά περιοχή όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή προαναγγελία θεομηνιών. Παράλληλα, όπως ήδη γίνεται στο εξωτερικό μπορούν να αποστέλλονται σαφείς οδηγίες και χάρτες για εκκενώσεις περιοχών. Είναι δεδομένα που μένουν στα τηλέφωνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.
Και γιατί δεν έχει γίνει κάτι έως σήμερα:
Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα άκρως γνωστό νεοελληνικό μίγμα, αδιαφορίας, γραφειοκρατίας και ευθυνοφοβίας. Αρχικά υπήρξε μεγάλη προσχηματική συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών κινητών τηλεφώνων, που έληξε με την επίσημη απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι προφανώς όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές η σωτηρία τους προηγείται όλων.
Παράλληλα, προέκυψε μια διελκυστίνδα μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων φορέων για το ποιος θα κάνει τι.
Και τέλος, πάνω απ’ όλα αποδεικνύεται ότι η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εδώ και αρκετά χρόνια είναι ένας διαλυμένος οργανισμός που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν με τη στοιχειώδη επάρκεια στις ανάγκες της εποχής μας.
Μάλιστα για όλα αυτά η χώρα µας είχε ήδη δεχθεί αυστηρή επιστολή από την αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία επίτροπο, Μαρίγια Γκάµπριελ.
Η νέα κυβέρνηση, μετά τη φονική θεομηνία της Χαλκιδικής, αποφάσισε σήμερα κιόλας να ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος με στόχο μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και να μπορεί να χρησιμοποιείται κανονικά.
Αν η χρονική πρόβλεψη αποδειχθεί ακριβής, αυτό είναι προφανές ότι μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις ευθύνες για μια χαμένη δεκαετία και κανείς δεν ξέρει πόσες χαμένες ζωές.