Δεκατέσσερα πολεμικά πλοία του τουρκικού Ναυτικού «αγνοούνται» μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ναύαρχο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Βεϊσέλ Κόσελε, που δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Παρασκευή το απόγευμα, λίγο πριν ξεσπάσει το πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τους Times, τα 14 «αγνοούμενα» πλοία ήταν σε ενεργό υπηρεσία είτε στο Αιγαίο είτε στη Mαύρη Θάλασσα την Παρασκευή. Ωστόσο, δεν γύρισαν πίσω στα λιμάνια τους. Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι ίσως κάποια από τα πλοία κατευθυνθούν προς ελληνικά λιμάνια.
Εικάζεται ότι κάποια από αυτά ή και όλα ίσως κατευθυνθούν προς ελληνικά λιμάνια προκειμένου οι ναύτες που τα αποτελούν να ζητήσουν άσυλο από τις ελληνικές Αρχές. Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στο θέμα.
Ραντεβού στο Μαξίμου είχε δοθεί για τις 17:00, καθώς ο καταιγιστικός ρυθμός των εξελίξεων στην Τουρκία δεν έχει αφήσει περιθώρια εφησυχασμού στην Αθήνα.
Τί φοβάται, όμως, το Μαξίμου;
1. Μια αλλαγή σκυτάλης στην Αγκυρα θα προκαλούσε ανησυχία στην Αθήνα, καθώς στα ελληνοτουρκικά μπορεί να άνοιγε πάλι ο ασκός του Αιόλου. Όχι πως τώρα τα πράγματα είναι ρόδινα, αλλά «είναι σαφώς προτιμότερο να συνομιλείς με κάποιον που έχει το πρόσταγμα» από μια «ρευστή κατάσταση να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει στο Αιγαίο», εκτιμά ανώτατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Ο δεύτερος μεγάλος φόβος που υπάρχει στην Αθήνα είναι το προσφυγικό και η διαχείριση των ροών. Μετά τη συμφωνία με την ΕΕ, η Τουρκία, αφού παζάρεψε, έδειξε έμπρακτα ότι κρατά τη στρόφιγγα στα χέρια της και μπορεί -αν θέλει- να ελέγξει τις ροές. Μια αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία θα προκαλούσε νέους πονοκεφάλους στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να αρχίσουν κατά εκατοντάδες κάθε ημέρα στο μέσον της τουριστικής σεζόν να καταφθάνουν απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά.
Αυτές οι δύο παράμετροι οδήγησαν τους περισσοτέρους από όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον καλύτερο να συνεχίσει να κρατά ο Ταγίπ Ερντογάν του τουρκικό τιμόνι.
3. Υπάρχουν και ανησυχίες για το πού μπορεί να οδηγήσει η σκλήρυνση της στάσης του στο εσωτερικό, με περιορισμό δημοκρατίας και δικαιωμάτων. Ήδη η Αθήνα περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης για τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο και όποια αναφορά για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία μόνο απομακρύνει το ενδεχόμενο επιστροφής στην Τουρκία των συγκεκριμένων στρατιωτικών, αν απορριφθεί η αίτησή τους για άσυλο.
Σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη για το θέμα, καθώς οι Τούρκοι, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που προηγήθηκαν, μπορεί να χρησιμοποίησαν διπλωματική γλώσσα, αλλά έδειξαν ότι θέλουν πάση θυσία τη γρήγορη επιστροφή των πραξικοπηματιών.
Σταθερή επιδίωξη της Αθήνας -κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αποτέλεσε κοινό τόπο στη σύσκεψη που έγινε- παραμένει η αποκατάσταση της ομαλότητας και η επιστροφή στην κανονικότητα στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος προχώρησε σε στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν.