Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Έως και 15.000 άνθρωποι φαίνεται να έχουν διαφύγει εκτός των συνόρων της Μιανμάρ με προορισμό την Κίνα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι μάχες μεταξύ του στρατού και των εθνοτικών ένοπλων ομάδων της Μιανμάρ εντείνονται.
Την ίδια ώρα, η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια από ανθρώπους που πλήττονται από τις συγκρούσεις στις βόρειες πολιτείες των Kachin και Shan γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, όπως δήλωσε ο Pierre Peron, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) στη Μιανμάρ.
Το OCHA ανέφερε στην εβδομαδιαία ενημέρωση της Δευτέρας ότι, εκτός από τους περίπου 15.000 πρόσφυγες, άλλοι 2.400 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στο βόρειο τμήμα του κρατιδίου Shan από τις 20 Νοεμβρίου, όταν ο συνασπισμός των τεσσάρων αντάρτικων στρατιωτικών ομάδων της Μιανμάρ επιτέθηκε εναντίον στρατιωτικών και αστυνομικών φυλακίων.
Οι επιθέσεις διατάραξαν την εμπορική κίνηση κατά μήκος των συνόρων και η Κίνα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τα βλήματα που προσγειώνονται στο έδαφός της.
Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying είπε ότι δεν είχε στη διάθεσή της λεπτομέρειες σχετικά με τους αριθμούς των προσφύγων, αλλά επανέλαβε την έκκληση για συνομιλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στα σύνορα.
Από την άλλη πλευρά, οι συγκρούσεις αυτές που μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες και οι νέες μετατοπίσεις πληθυσμού έχουν καταστρέψει τις ελπίδες της ηγέτιδας της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi, για εξασφάλιση της ειρήνης στις μακροχρόνιες συγκρούσεις στις ορεινές παραμεθόριες περιοχές, στόχος που είχε θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα της διακυβέρνησής της.
Παράλληλα, οι παρατηρητές φοβούνται ότι η πολιτική διοίκηση της Suu Kyi δεν είναι σε θέση να χαλιναγωγήσει το στρατό, αντιθέτως αποδυναμώνει την πολιτική εξουσία και περιορίζει τον πολιτικό έλεγχο στη δράση των στρατιωτικών μονάδων της χώρας.
Οι δράσεις των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών έχει επίσης περιοριστεί στα βορειοδυτικά της Μιανμάρ για περισσότερο από δύο μήνες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν ακόμα “επιχειρήσεις εκκαθάρισης” στα εδάφη εκείνα αφότου ένοπλοι, που πιστεύεται ότι προέρχονται από τη μουσουλμανική ομάδα Rohingya, επιτέθηκαν στη συνοριακή αστυνομία. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις επιχειρήσεις στην πολιτεία Shan μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό σκηνικό στη Μιανμάρ δεν παρουσιάζεται ικανό όχι μόνο να σταματήσει αλλά και να περιορίσει δραστικά τις προαναφερθείσες ένοπλες συγκρούσεις βραχυπρόθεσμα και το ζήτημα πλέον είναι εάν και σε ποιο βαθμό θα παίξει καθοριστικό ρόλο η Κίνα στο πλαίσιο αυτό.
Πηγή: Reuters