Αν η ολοκλήρωση της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank αποτελεί την τελευταία γραμμή αμύνης για την διατήρηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας υπό ελληνικό έλεγχο, τότε πρέπει, το ταχύτερο δυνατό και το αργότερο μέχρι την αρχή του Ιουνίου, να έχουν συγκεντρωθεί 14,6 δισεκ. ευρώ για την κάλυψη της συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση του κεφαλαίου της ενιαίας τράπεζας. Αυτό είναι το κλειδί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το εξωτερικό, η τρόικα δεν θα επιμείνει στην ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και της Eurobank.
Η διοίκηση της Εθνικής συνεχίζει πυρετωδώς τις διαδικασίες συγχώνευσης, ώστε μέσα στο Μάιο οι μέτοχοι των δύο τραπεζών να δώσουν στις γενικές συνελεύσεις τους την έγκριση. Το καινούργιο είναι πως ο Αλ. Τουρκολιάς επικαιροποιεί το business plan με επιθετικότερη διάθεση σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του ομίλου, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά απέναντι στην τρόικα. Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του την συγχώνευση και για το λόγο αυτό θα έχει επαφές, τόσο με την κα Λαγκάρντ, όσο και με τις Βρυξέλες, αλλά και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Αν οι ελληνικές προσπάθειες δεν ευοδωθούν και η τρόικα επιμείνει στα χρονοδιαγράμματα και στην ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση, έγκυροι παρατηρητές διατυπώνουν φόβους ότι θα βγουν στη φόρα όλα τα σενάρια καταστροφής και κυρίως, αυτό που κάνει λόγο για την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων προκειμένου να πουληθούν οι τίτλοι σε ξένους επενδυτές. Οι τιτλοποιήσεις ως γνωστόν γίνονται με το αγγλικό δίκαιο, που σημαίνει ότι οι διαχειριστές των τίτλων θα αξιώνουν τον άμεσο πλειστηριασμό των υποθηκευμένων ακινήτων, είτε δεν εξυπηρετούνται, είτε όχι κάνοντας άμεσα απαιτητό το σύνολο του δανείου. Αυτό συνδυάζεται και με την εκπνοή σε οκτώ μήνες της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.