Συνολικά 18 μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, μετά τις δεκάδες επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες Χούτι σε εμπορικά πλοία.
«Μεγάλος αριθμός εταιρειών» αποφάσισε ήδη την αναδρομολόγηση των πλοίων τους, που κάνουν τον γύρο της Αφρικής, «προκειμένου να μειωθούν οι επιθέσεις και ο αντίκτυπος για τους ναυτικούς», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΔΝΟ, Αρσένιο Ντομίνγκες, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την Τρίτη, η Maersk ανακοίνωσε ότι αναστέλλει επ’ αόριστον τις μεταφορές φορτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Το πλοίο Hangzhou, του δανέζικου κολοσσού ναυτιλίας, δέχθηκε επίθεση το Σάββατο, ενώ διερχόταν από το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ.
Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης- οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν- έχουν εξαπολύσει απανωτές επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κατά την άποψή τους συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα ή έχουν προορισμό λιμάνια του Ισραήλ.
Η Ερυθρά Θάλασσα, που συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ είναι μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του κόσμου. Από αυτή διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Οι ΗΠΑ και άλλες 11 χώρες έστειλαν χθες τελεσίγραφο στους αντάρτες Χούτι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διαφορετικά θα «υποστούν τις συνέπειες». Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούτι, εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις.
«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: ζητάμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων που κρατούνται παράνομα», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
«Οι αντάρτες Χούτι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο σε βασικές πλωτές οδούς της περιοχής», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Πέρα από τις ΗΠΑ, την ανακοίνωση υπογράφουν η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία, η Δανία και η Ολλανδία.
Πηγή lifo.gr