Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος*
Ήρε την καταγωγή του απο μεγάλη κοινωνικά οικογένεια που έδωσε πολλούς μοναχούς, διανοούμενους και πολιτικούς. Απο την ηθικά μεγαλουργό οικογένειά του, ιδρύθηκε η Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι.
Ο Ανάργυρος Πετράκης είδε το φως της ζωής στην Αθήνα και αποτέλεσε τον πρώτο δήμαρχο της Αθήνας, έχοντας σπουδάσει στα χρόνια της επανάστασης των Ελλήνων ιατρική.
Για πρώτη φορά δήμαρχος εξελέγη τον Μάιο του 1835, για να επανεκλεγεί σε δυο ακόμα θητείες (1836-37) και (1841-43). Πολυσχιδής πολιτικά φυσιογνωμία ο Ανάργυρος Πετράκης, είχε διατελέσει δυο φορές υπουργός, ήτοι υπουργός Δικαιοσύνης το 1865 και υπουργός Ναυτικών το 1879. Ακόμη στα 1862 είχε εκλεγεί και πληρεξούσιος της Αθήνας στην Β΄ Εθνοσυνέλευση.
Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του, του προσήπτε τον προσβλητικό χαρακτηρισμό προδότης, κατηγορώντας τον, ότι παρεμπόδισε το βράδυ του κινήματος της 3-ης Σεπτέμβρη του 1843, την κωδωνοκρουσία των καμπάνων, για να μην ενημερωθεί ο κόσμος και να μετέχει έτσι στο κίνημα.
Δημιούργησε οικογένεια και απέκτησε 4 παιδιά. Τον Περικλή Πετράκη που χρημάτισε υπουργός, την Ασπασία Πετράκη που είχε παντρευτεί τον Ιάκωβο Αργυρόπουλο, την Αικατερίνη Πετράκη που είδε νυμφευτεί τον Ιωάννη Κριεζή, καθώς και την Πηνελόπη Πετράκη, που είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Μιαούλη.
Δισέγγονή του ήταν η πανέμορφη καλλονή Ασπασία Μάνου, που είχε παντρευτεί τον τραγικό βασιλιά Αλέξανδρο της Ελλάδος και εγγονός του ήταν ο ναύαρχος Περικλής Αργυρόπουλος.
Απεβίωσε στην Αθήνα, το 1892. Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μου «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…», που αναφέρεται στην ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας.
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων.