Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

29 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι, ακόμη και δίπλα μας!

Γράφει η Νικόλ Φωτάκη

Η σκλαβιά δεν έχει καταπολεμηθεί, αντιθέτως έχει απλά σπρωχτεί κάτω από το χαλάκι της πόρτας. Ο χάρτης αυτός δείχνει που εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα στον κόσμο αλλά και στις διπλανές γωνίες των σπιτιών μας.

Η «σύγχρονη σκλαβιά» παίρνει διάφορες μορφές συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου trafficking, της καταναγκαστικής εργασίας, της δουλείας για χρέη, ακόμα και τον εξαναγκασμό 8χρονης να παντρευτεί άντρα από την Υεμένη, πέντε φορές την ηλικία της. Ο αριθμός όλων μαζί βέβαια είναι τεράστιος σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δείχνει να έχει φτάσει το νούμερο γύρω στους 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κοίτα τον χάρτη να δεις τις χώρες με την μεγαλύτερη επικράτηση δουλείας. Συμπεριλαμβάνουν την Μαυριτανία, στη Δυτική Αφρική, την Αϊτή και το Πακιστάν. Η Ινδία παίρνει το βραβείο με το μεγαλύτερο αριθμό σύγχρονων σκλάβων με αριθμό που φτάνει τους 13, 9 εκατομμύρια, ακολουθεί η Κίνα (2.9 εκατομμύρια), Πακιστάν (2.1 εκατομμύρια) και Νιγηρία (701,000).

Και οι χώρες της Δύσης όμως μην νομίζετε ότι πορεύονται χωρίς αμαρτίες. Υπάρχουν 1,500 σύγχρονοι σκλάβοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, που έχει ετοιμαστεί από το Walk Free Foundation. Φτάνουν τους 59.644 σύγχρονους σκλάβους στις Η.Π.Α και 37. 817 είναι οι σκλάβοι της Τσέχικης Δημοκρατίας από πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων και παρόλο που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραπάνω από 4.200.

Υπάρχουν ακόμη χώρες όπως η Δυτική Αφρική και Νότια Ασία στις οποίες άνθρωποι γεννιούνται μέσα σε «κληρονομική σκλαβιά.» Άλλες φορές τα θύματα συλλαμβάνονται και απαγάγονται, ή εξαναγκάζονται να εργάζονται κάτω από συνθήκες από τις οποίες δεν μπορούν να ξεφύγουν. «Οι αλυσίδες της σύγχρονης σκλαβιάς δεν είναι πάντα φυσικές. Μερικές φορές ο εκφοβισμός, η παραπλάνηση, η απομόνωση, ο φόβος, ή ακόμα και ένας γάμος που επιβάλλεται σε μια νεαρή γυναίκα ή μικρό κορίτσι χωρίς τη συγκατάθεσή της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει ένα πρόσωπο κατά τη βούλησή τους χωρίς την ανάγκη κλειδαριών και αλυσίδων,» λέει η έρευνα.

Η σύγχρονη σκλαβιά ελάχιστα κατανοείται με αποτέλεσμα να μένει κρυμμένο μέσα στα σπίτια και τις κοινότητες. Οι εγκληματίες είναι δημιουργικοί και θα χρησιμοποιούν κάθε μέσο που τους προσφέρεται για την συγκάλυψη και δικαιολόγηση της δουλείας- είτε αυτό λέγεται εθνικότητα, θρησκεία, φύλο, έθιμο ή οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία ή ευαισθησία μπορούν να εκμεταλλευτούν. Η σύγχρονη δουλεία δεν είναι πάντα αυτονόητη όσο άλλα εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία ή η κλοπή. Στον όρο της σύγχρονης δουλείας περιλαμβάνεται η ακραία κατάχρηση εξουσίας η οποία δεν είναι πάντα άμεσα εμφανής αλλά απαιτεί την κατανόηση των ανθρώπων και των σχέσεων που εμπλέκονται.

Η μελέτη του Walk Free έχει εγκριθεί από την Χίλαρι Κλίντον και τον Μπιλ Γκέιτς. Το Walk Free Foundation λέει ότι το πρόβλημα επιμένει να υπάρχει γιατί συνήθως το κρύβουν και επειδή οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτό δεν έχουν φωνή να ακουστούν.

Αλήθεια, στην Ελλάδα ασχολείται κανένας με αυτά τα στοιχεία;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων