Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Σχέδιο για να έρθουν ψηφιακοί νομάδες στην χώρα μας

Η ιδέα του να εργάζεται κάποιος από απόσταση δεν είναι καινούργια. Μέχρι πριν λίγα χρόνια αφορούσε συνήθως ευέλικτους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους έχοντας ως «όπλα» την δημιουργικότητά τους, ένα laptop και μία καλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Σταδιακά και, όσο η εργασία γινόταν ολοένα και πιο εξαρτημένη από την τεχνολογία όλο και περισσότεροι, όχι απαραίτητα freelancers αυτή τη φορά, διαπίστωναν πως μπορούν να εργαστούν εξίσου καλά, ίσως και αποδοτικότερα, χωρίς να πρέπει να δώσουν το «παρών» στο γραφείο. Μάλιστα κάποιοι πρωτοπόροι, προγραμματιστές, γραφίστες και άλλοι εργαζόμενοι σε «δημιουργικά» ή/και «ψηφιακά» επαγγέλματα, είχαν ήδη αρχίσει να ζουν την προαναφερθείσα πραγματικότητα. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι «ψηφιακοί νομάδες».

Μετά ήρθε η πανδημία και ανάγκασε, ίσως την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού στις υπηρεσίες να εργαστεί από το σπίτι. Οι εταιρείες είδαν πως πετυχαίνουν τους στόχους τους έχοντας ψηφιακή επαφή με το προσωπικό και οι εργαζόμενοι από την άλλη ξεκίνησαν να φλερτάρουν με την ιδέα να εργάζονται -μετά την πανδημία- ίσως και από κάπου πολύ μακριά από το σπίτι τους.

Πολλοί μάλιστα ξεκίνησαν να σκέφτονται πώς θα ήταν να εργάζονται για μία εταιρεία που εδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή και αλλού στον κόσμο και πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους είχαν ως θέα τη Ρώμη, ή ένα χιονισμένο σκανδιναβικό τοπίο, ή τον Παρθενώνα και ίσως ακόμα καλύτερα, την Καλντέρα της Σαντορίνης. Και κάπως έτσι, χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό όπως η Ελλάδα -και όχι μόνο, έχουν εντοπίσει αυτή την ανάγκη στην αγορά ξεκινώντας προσπάθειες πριν από την πανδημία ακόμη, για να προσελκύσουν τους λεγόμενους πλέον «ψηφιακούς νομάδες». Θα μπορούσε να πει κανείς πως μιλάμε για μία νέα πτυχή της μεταναστευτικής πολικής των χωρών.

Η Ελλάδα από την μία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες, όπως ιδανικό κλίμα, μοναδικά τοπία, γαστρονομικές επιλογές, ντόπιο πληθυσμό που μιλά αγγλικά. Αλλά δεν αρκούν αυτά. Η χώρα μας έχει ήδη κάνει βήματα για να μετασχηματίσει το φορολογικό της πλαίσιο, έτσι ώστε να αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τους σύγχρονους αυτούς μετανάστες και υψηλής εξειδίκευσης εργαζομένους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα σύντομα θα θεσπίσει την ψηφιακή βίζα: «Σήμερα, για να είμαστε ανταγωνιστικοί οφείλουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται. Δεν μπορούμε να επαφιέμεθα στον φυσικό πλούτο και τη γεωγραφική θέση της χώρας, ως μοναδικά κίνητρα προσέλκυσης. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα οργανωμένο και ταυτόχρονα θελκτικό περιβάλλον για τη μαζική έλευση ανθρώπων που επιλέγουν την τεχνολογικά προηγμένη αυτή μορφή εργασίας. Γι’ αυτό και θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, μια νέα άδεια διαμονής ειδικού σκοπού, μια ψηφιακή βίζα.

Η νέα βίζα θα συνδυαστεί και με φορολογικές διευκολύνσεις που θα οδηγήσουν κατ’ επέκταση σε πιο μόνιμες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, συνδέεται άρρηκτα και με τον εμπροσθοβαρή ψηφιακό μετασχηματισμό που επιχειρούμε σε θεσμούς και υπηρεσίες του κράτους. Η χώρα μας προσαρμόζεται στη νέα ψηφιακή εποχή και αντιμετωπίζει τον διακρατικό ανταγωνισμό με γνώμονα μια ενεργητική πολιτική προσέλκυσης της νόμιμης μετανάστευσης. Η χώρα μας έχει αφήσει οριστικά πίσω της τον ρόλο του παρατηρητή εξελίξεων. Πλέον μεριμνά και ενεργεί για το δικό της αύριο».

Η διεθνής πρακτική, ωστόσο, δείχνει ότι οι χώρες επιλέγουν να προσελκύσουν προσωπικό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η Εσθονία, για παράδειγμα, στο πλαίσιο της Digital Nomad Visa που εισήγαγε τον περασμένο Αύγουστο, έθεσε ως προϋπόθεση για τον ενδιαφερόμενο εργαζόμενο κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος για τους έξι μήνες που προηγούνται της αίτησης τα 3.504 ευρώ ακαθάριστα. Ενα ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 φορές το μέσο εισόδημα το 2019 στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης σημειώνει ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία θα έχει ως αποτέλεσμα την εισροή τεχνογνωσίας, οικονομικού και διανοητικού κεφαλαίου στη χώρα μας. Προφανώς, οι δικαιούχοι της νέας αυτής βίζας θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, κυρίως εισοδηματικά. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε τόπο προορισμού για ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση και όχι για εργαζομένους που απλά αποφάσισαν να “αλλάξουν παραστάσεις”. Δεν αναζητούμε συγκεκριμένες εθνικότητες, αλλά συγκεκριμένες δεξιότητες. Τέλος, φιλοδοξούμε ότι η επέκταση του δικτύου 5G και οπτικών ινών θα οδηγήσει στην αναλογική κατανομή των ψηφιακών νομάδων ανά την ελληνική επικράτεια, τόσο στα νησιά όσο και στα αστικά κέντρα».

Πηγή: protothema.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων