Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Ο μύθος της ανδροχωρίστρας

Η Αμερική έχει εμμονή με τις γυναίκες-αρπακτικά, αυτές που χαλάνε τους γάμους και καταστρέφουν οικογένειες. Από τη Μόνικα Λεβίνσκι έως την Αντζελίνα Τζολί έχουμε μια ιστορία δαιμονοποίησης της (συνήθως ελεύθερης) «άλλης γυναίκας». Αλλά γιατί αποδεχόμαστε ότι λιγότερο φταίει για το τέλος μιας σχέσης το πρόσωπο που πραγματικά εξαπάτησε; Γράφτηκαν βιτριολικά κείμενα για τις γυναίκες που διέλυσαν ένα γάμο.

Ας πάρουμε την υπόθεση της Κρίστεν Στιούαρτ το 2012, για παράδειγμα, στην οποία ένα περιοδικό διασημοτήτων δημοσίευσε φωτογραφίες της με τον τότε παντρεμένο σκηνοθέτη Ρούπερτ Σάντερς. Ήταν τόσο σοκαριστικά εκρηκτικό, ο Ντόναλντ Τραμπ τουίταρε: «Ο Ρόμπερτ Πάτινσον δεν πρέπει να πάρει πίσω την Κρίστεν Στιούαρτ. Τον απάτησε σαν σκυλί και θα το ξανακάνει — απλά πρόσεχε.” Το τουίτ του Τραμπ πέρασε στην ιστορία και αναγκάστηκα να γκουγκλάρω τον σκηνοθέτη για να θυμηθώ ποιος είναι. Και πουθενά δεν διάβασα ότι αυτός έφταιξε για το διαζύγιο του.Η αντροχωρίστρα είναι ένα σεξιστικό στερεότυπο, μια ξεπερασμένη έννοιαΗ ευθύνη δυσανάλογα τίθεται στις γυναίκες. Και είναι ακόμα χειρότερο όταν είναι μια ελεύθερη γυναίκα “διαλύει” μια σχέση-ακόμη και αν η “άλλη γυναίκα” δεν ήξερε ο άνθρωπος που έβγαινε δεν ήταν παντρεμένος/ σε σχέση/ ελεύθερος. Η “αντροχωρίστρα” είναι ένα σεξιστικό στερεότυπο, μια ξεπερασμένη έννοια. Άλλωστε, αν το οικοδόμημα μιας σχέσης δεν ήταν ήδη αρκετά ραγισμένο, τότε δεν θα μπορούσε να καταστραφεί από μια άλλη γυναίκα.Πριν πέντε χρόνια, το άτομο που έβγαινα τότε πήγε με την πρώην του. Κατηγόρησα την πρώην για την απιστία του; Όχι, δεν ήξερα τη γυναίκα, δεν ήξερα την ιστορία της, δεν ήξερα γιατί ήθελε να κοιμηθεί με το άτομο που έβγαινα και, για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι ήξερε ότι ήμασταν μαζί. Αλλά δεν έχει σημασία. Ακόμα κι αν το ήξερε, δεν είμαι θυμωμένη μαζί της. Αισθάνομαι όμως θλίψη που σκέφτηκε για τον τύπο ότι ήταν απλώς ψεύτης ή κάποιος που δεν είχε τα κότσια να χωρίσει μαζί μου ή να ζητήσει ανοιχτή σχέση πριν κοιμηθεί μαζί της, ώστε να μπορούσε να είναι ξεκάθαρος και με τις δύο μας ηθικά και παρόλα αυτά αποφάσισε ότι είναι αρκετά καλός για αυτήν. Έλα, κορίτσι μου, έχεις υψηλότερα πρότυπα για τον εαυτό σου από αυτόν τον τύπο.Αναγνωρίζω ότι οι σεξουαλικές σύντροφοι δεν είναι ιδιοκτησία και το να είσαι σε μια σχέση δεν απενεργοποιεί αυτόματά την έλξη σου για άλλους ανθρώπους. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι μόνο οι άνθρωποι σε κακές σχέσεις κερατώνουν, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε υγιείς σχέσεις που εξαπατούν πάρα πολύ. Αυτοσαμποτάζ θα το έλεγε κανείς, αυτοκαταστροφικότητα. Όταν πρόκειται για «το τρίτο άτομο» μερικές φορές το κάλεσμα προέρχεται από το εσωτερικό του σπιτιού-από το πρόσωπο που το έχτισε. Όταν με απάτησαν, ήμουν θυμωμένη με το άτομο που έβγαινα. Ανεξάρτητα από το γιατί συνέβη, έσπασε τη συμφωνία μας. Δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτό η άλλη γυναίκα. Στην αμοιβαία συμφωνημένη μονογαμική δυναμική μας, οι γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν προσπαθήσει να είναι μαζί του αλλά εξακολουθεί να είναι δική του- αποκλειστική -ευθύνη το γεγονός ότι με απάτησε, χωρίς καν να επιχειρήσει μια συζήτηση μαζί μου για το άνοιγμα της σχέσης μας.Γιατί δεν υπάρχει και η αντίστοιχη λέξη στην καθομιλουμένη για τον άντρα;
Γιατί λοιπόν δεν κατηγορούμε το μέλος μιας ερωτικής σχέσης, όταν συμμετέχει σε μια σεξουαλική δραστηριότητα που δεν υπακούει τους κανόνες της μονογαμίας; Γιατί υπάρχουν ελάχιστα άρθρα για τους σελέμπριτι εκείνους που αποφάσισαν να κερατώσουν αντί να κάνουν το σωστό, το οποίο είναι είτε ο χωρισμός με τη σύντροφό τους πριν από την είσοδο σε μια άλλη σεξουαλική σχέση ή ανοιχτά να επικοινωνήσουν την ανάγκη τους για αλλαγή της δυναμικής της τρέχουσας σχέσης τους; Γιατί το άλλο -το τρίτο- άτομο –συνήθως μια γυναίκα– σέρνεται μέσα στη λάσπη; Μια αντροχωρίστρα ορίζεται ως “ένα πρόσωπο που κατηγορείται για τη διάλυση ενός γάμου ή της οικογένειας, ειδικά λόγω της εμπλοκής σε μια υπόθεση με ένα μέλος ενός ζευγαριού.” Γιατί δεν υπάρχει και η αντίστοιχη λέξη στην καθομιλουμένη για τον άντρα; Σαφέστατα μιλάμε περί δαιμονοποίησης της γυναικείας σεξουαλικότητας, στην οποία αναφερόμαστε ως «πειρασμό», πειρασμό στον καημένο, αθώο άντρα που δεν μπορεί να αντισταθεί.Αν μπείτε στον πειρασμό να κερατώσετε επειδή θέλετε πραγματικά να δημιουργήσετε μια σχέση με το τρίτο πρόσωπο, τελειώστε την σχέση με το άλλο πρόσωπο πρώτα. Φυσικά και δεν συμβαίνει αυτό. Οι άνθρωποι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. . Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι εξαπατούν: τη συγκίνηση του απαγορευμένου, επειδή αναζητούν ένα νέο πρόσωπο για συναισθηματική υποστήριξη ή σεξ, ή απλά επειδή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση-επιλέγουν να καταστρέψουν μια καλή σχέση, διότι, κατά βάθος, αυτό αισθάνονται ότι αξίζουν. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, απλά, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο.Αν ζητάτε μια ανοιχτή σχέση και ο σύντροφός σας δεν το βλέπει, αυτό δικαιολογεί μια ειλικρινή-αν και άβολη-συνομιλία. Αλλά η ευθύνη για αυτή τη συζήτηση ανήκει στο πρόσωπο που επιθυμεί να έχει σεξουαλικές επαφές με περισσότερα από ένα άτομα. Δεν είμαστε ρομπότ, αλλά έχουμε τη δύναμη να ελέγχουμε τις εργοστασιακές μας ρυθμίσεις για χάρη μιας σχέσης.

πηγή:playboy.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων