Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

3 λόγοι για να μην ξαναφάς τηγανιτές πατάτες

Οι τηγανιτές πατάτες έχουν κακή φήμη και υπάρχει λόγος γι` αυτό. Οι τηγανιτές πατάτες δεν είναι ακριβώς η πιο υγιεινή τροφή και όλοι γνωρίζετε ότι η υπερβολική κατανάλωση από οτιδήποτε δεν κάνει καλό.

1. Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν κακά λιπαρά

Το τηγάνισμα των φαγητών σίγουρα τους προσδίδει νοστιμιά αλλά τα κακά λιπαρά ή τα κορεσμένα λίπη είναι αυτά που μετατρέπουν μια πατάτα σε μια ωρολογιακή βόμβα για τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Δεν είναι όλα τα λίπη κακά και οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι τα λίπη κατηγοριοποιούνται σε κακά και καλά. Τα καλά λίπη, όπως τα φυτικά έλαια, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο έχουν πραγματικά κάποια προστατευτική δράση για την υγεία μας ενώ τα κακά λιπαρά είναι τα κορεσμένα λίπη που συνδέονται άμεσα με την απόφραξη των αρτηριών και προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά.

2. Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν τους χειρότερους υδατάνθρακες

Καμία πατάτα δεν σας κάνει κακό αλλά το πώς θα αποφασίσετε να την φάτε είναι αποφασιστικό για την υγεία σας. Οι πατάτες περιέχουν άμυλο και αποτελούνται από απλούς υδατάνθρακες. Οι περισσότερες συμβατικές τηγανιτές πατάτες είναι λευκές οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι μετατρέπονται πιο εύκολα από το σώμα μας σε σάκχαρο. Όταν το σώμα μας απορροφά γρήγορα μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων είναι αναγκασμένο να τις χρησιμοποιήσει ως ενέργεια ή να τις αποθηκεύσει ως λίπος. Αν δεν πρόκειται να πάτε στο γυμναστήριο μετά το φαγητό ή να καταναλώσετε υδατάνθρακες μετά την άσκηση έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρετε βάρος από αυτό το είδος πατάτας.

3. Οι τηγανητές πατάτες περιέχουν τρανς λιπαρά

Το τηγάνισμα κάνει το φαγητό μας πολύ νόστιμο. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τα τρανς οξέα λιπαρά είναι αυτά που μετατρέπουν μια πατάτα σε καρκινογόνα ουσία. Οι τηγανιτές πατάτες έχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου που πιστεύεται ότι είναι μια καρκινογόνος ουσία. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά αποτελέσματα σε παιδιά που να δείχνουν σχέση μεταξύ της τηγανιτής πατάτας και του καρκίνου, έχει παρατηρηθεί αύξηση του καρκίνου σε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών. Είναι λοιπόν πολύ λογικό να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τηγανιτές πατάτες μακριά από τα παιδιά μας μέχρι να μάθουμε περισσότερα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων