Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

30 αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά του Isis υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξήγαγαν περίπου 30 αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών το Σάββατο, εναντίον του Isis μέσα και γύρω από την de facto πρωτεύουσα της οργάνωσης στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Βρετανία δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί στόχευαν θέσεις του Isis στην πόλη της Raqqa καθώς και την αεροπορική βάση 17, την οποία οι μαχητές είχαν αποσπάσει νωρίτερα φέτος από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η ομάδα του Παρατηρητηρίου, που βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών στο εσωτερικό της Συρίας, ανέφερε ότι έγιναν τουλάχιστον 30 αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, μια ομάδα ακτιβιστών, επιβεβαίωσαν με τη σειρά τους τις αεροπορικές επιδρομές. Κανένας όμως δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Παράλληλα, δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από το στρατό των ΗΠΑ.

Η υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχική δύναμη άρχισε να στοχεύει τους μαχητές του Isis στη Συρία το Σεπτέμβριο, επεκτείνοντας μια εναέρια εκστρατεία που έχει ήδη καταφέρει πλήγματα στην εξτρεμιστική ομάδα στο Ιράκ. Πολλές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο μαχητές του Isis που επιτίθενται στην κατά κύριο λόγο κουρδική πόλη Kobani στα τουρκικά σύνορα.

Το Παρατηρητήριο είπε ότι τουλάχιστον 50 μαχητές του Isis σκοτώθηκαν το Σάββατο και νωρίς την Κυριακή σε συγκρούσεις με Κούρδους και κατά τη διάρκεια των συνασπισμένων αεροπορικών επιδρομών. Έντεκα Κούρδοι αγωνιστές σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο Idris Nassan, ένας Κούρδος αξιωματούχος από την πόλη Kobani, δήλωσε με τη σειρά του τηλεφωνικά ότι δεκάδες μαχητές του Isis σκοτώθηκαν, αλλά δεν υπάρχει ακόμα μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.

Ο Isis πραγματοποιεί επιθέσεις στην πόλη Kobani από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι της Συρίας, που υποστηρίζονται από τους ιρακινούς «αδελφούς» τους με βαρέα όπλα, φαίνεται να έχουν εκμεταλλευτεί το momentum και να έχουν απωθήσει τους τζιχαντιστές μέχρι ενός σημείου.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικό αεροσκάφος της Συρίας στοχεύοντας πόλη στα νότια με μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή, σκότωσε τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

H ακτιβιστική ομάδα με το όνομα Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσαν τους βομβαρδισμούς στη Jasim, στη νότια επαρχία της Daraa.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού δήλωσαν ότι τα χτυπήματα έγιναν με βαρέλια- βόμβες, δηλαδή μεγάλα δοχεία γεμάτα με εκρηκτικά και απορρίμματα μετάλλων, τα οποία προκαλούν τεράστια ζημιά κατά την πρόσκρουση. Αναφέρθηκε ακόμα ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ αυτών, γυναικών και παιδιών.

Το Παρατηρητήριο υπολόγισε τον αριθμό των νεκρών σε 17. Ο αριθμός αυτός περιελάμβανε πέντε γυναίκες και ένα νεαρό κορίτσι. Ανέφερε επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από πολεμικά αεροσκάφη, και όχι από ελικόπτερα.

Και οι δύο ομάδες επίσης ανέφεραν ότι έγιναν αεροπορικές επιδρομές εκ μέρους  της κυβέρνησης στην κοντινή πόλη της Nawa, την οποία κατέλαβαν νωρίτερα αυτό το μήνα οι δυνάμεις των ανταρτών. Εντούτοις, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση σχετικά με τις εκεί απώλειες.

Οι αντάρτες της Συρίας έχουν προχωρήσει στη νότια Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, καταλαμβάνοντας μια σειρά από πόλεις από τις δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ. Οι ίδιοι συνεργάζονται με τις δυνάμεις της Αλ-Κάιντα στη Συρία, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως Nusra Front, και της οποίας οι μαχητές έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Πηγές
Reuters
The Guardian

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων