Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
Τουλάχιστον 30 Αιγύπτιοι οπαδοί του ποδοσφαίρου σκοτώθηκαν την Κυριακή το βράδυ, όταν η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και βλήματα σε οπαδούς που βρίσκονταν στην ουρά προκειμένου να μπουν σε ένα γήπεδο του Καΐρου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στο τελευταίο περιστατικό βίας που χαρακτηρίζει κατά μεγάλο ποσοστό την κατάσταση στην Αίγυπτο κατά τη μετεπαναστατική της ιστορία.
Οι συγκρούσεις που δημιουργήθηκαν ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναβάλει την αιγυπτιακή Πρέμιερ Λιγκ επ ‘αόριστον, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Οι επιζώντες ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον οπαδών που κρατούσαν εισιτήρια της Ζαμάλεκ, του δεύτερου μεγαλύτερου συλλόγου της Αιγύπτου, καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στο γήπεδο της Αεράμυνας, ένα υπό στρατιωτική ιδιοκτησία γήπεδο στο ανατολικό Κάιρο, για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Όμως, το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο ανήκει διοικητικά η αστυνομία, είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν αφού οπαδοί δίχως εισιτήρια προσπάθησαν εισέλθουν δια της βίας, και ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από τον πανικό. «Προσπάθησαν να σπάσουν τις πύλες του γηπέδου με τη βία, κάτι το οποίο ανάγκασε την ασφάλεια να τους σταματήσει,» ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του που ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι οφείλονταν «στην άτακτη φυγή» των οπαδών.
Το περιστατικό είναι το τελευταίο ανάμεσα σε τουλάχιστον δώδεκα μαζικές δολοφονίες από την επανάσταση του 2011 και τουλάχιστον το τρίτο που συνδέεται με το ποδόσφαιρο. Περισσότεροι από 70 οπαδοί έχασαν τη ζωή τους σε μια σφαγή το 2012, όταν οι υποστηρικτές της Αλ Αχλί σκοτώθηκαν σε ταραχές στο Πορτ Σάιντ. Οι αρχές απέδωσαν τότε τους θανάτους σε οπαδούς από έναν αντίπαλο σύλλογο, αλλά οι οπαδοί της Αχλί πίστευαν ότι είχαν στοχοποιηθεί λόγω του κομβικού τους ρόλου στην επανάσταση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 και στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν.
Οι οπαδοί της Ζαμάλεκ έχουν παίξει έναν παρόμοιο ρόλο σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας από το 2011, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να υποστηρίζουν ότι τα γεγονότα της Κυριακής συνιστούν πράξη κρατικής εκδίκησης. Τους τελευταίους μήνες, αντιπαρατέθηκαν επίσης με τον πρόεδρο του συλλόγου τους, Μορτάδα Μανσούρ, έναν αντεπαναστάτη δικηγόρο, ο οποίος δεν κρύβει την περιφρόνησή του για τους επαναστάτες και ultras της Ζαμάλεκ.
Γενικότερα, οι θάνατοι αυτοί έχουν αναβιώσει μια συζήτηση σχετικά με τις επίμονα επιθετικές τακτικές της αστυνομίας στην Αίγυπτο, και για τη λογική του ανοίγματος των ποδοσφαιρικών αγώνων, ένα συχνό σημείο ανάφλεξης, για τους οπαδούς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα περισσότερα παιχνίδια διεξήχθησαν πίσω από κλειστές πόρτες.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο αγώνας της Κυριακής διεξήχθη κανονικά.
Πηγές
Guardian
Reuters