Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

The New York Times: C.D.C.-Οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί που ταξιδεύουν, διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο αλλά πρέπει ακόμα να φορούν μάσκες

της Roni Caryn Rabin

Οι Αμερικανοί που έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορονoϊού μπορούν να ταξιδέψουν «με χαμηλό κίνδυνο για τον εαυτό τους», τόσο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και διεθνώς, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις όπως να φορούν μάσκα δημόσια για να αποφύγουν την πιθανή μετάδοση του ιού σε άλλους.

Οι νέες συστάσεις αποτελούν μια μέτρια απόκλιση από προηγούμενες συμβουλές. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας προτρέπουν τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν καθόλου. Αυτή η σύσταση εξακολουθεί να ισχύει, δήλωσε ο Δρ Rochelle Walensky, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου την Παρασκευή.

Νέα κρούσματα ιών, νοσηλεία και νέοι θάνατοι έχουν μειωθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο, αλλά οι νέες μολύνσεις παρέμειναν σε επίπεδο που οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι είναι πολύ υψηλά. Οι νέοι θάνατοι κατά μέσο όρο μειώθηκαν μόλις κάτω από 900 την ημέρα, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων των New York Times και οι αριθμοί νοσηλείας έχουν αρχίσει να μειώνονται.

HTML tutorial

Με την αύξηση της υπόθεσης τις τελευταίες εβδομάδες, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο της μείωσης των περιορισμών. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι εάν, ή πόσο συχνά, τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί να μολυνθούν, ακόμη και για λίγο, και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι περίπου 101,8 εκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ – είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid-19.

Μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, πολλοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι δεν είναι συνετό να πουν στους εμβολιασμένους Αμερικανούς να κάνουν ό, τι θέλουν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Δρ Walensky είπε  ότι το πρακτορείο θέλησε να αναγνωρίσει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος για τους ίδιους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες είναι συγκριτικά χαμηλός.
«Από τη μία πλευρά, σας λέμε ότι ανησυχούμε για την αύξηση των περιπτώσεων, για να φορέσετε μάσκα και για να αποφύγετε τα ταξίδια», δήλωσε ο Δρ Walensky. «Ωστόσο, από την άλλη πλευρά λέμε ότι εάν εμβολιάζεστε, τα εξελισσόμενα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το ταξίδι είναι πιθανότατα χαμηλού ρίσκου.»

Τα ταξίδια αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο καθώς ο καιρός ζεσταίνει και οι Αμερικανοί γίνονται κουρασμένοι με τους πανδημικούς περιορισμούς. Η περασμένη Κυριακή, για παράδειγμα, ήταν η πιο πολυσύχναστη μέρα στα εγχώρια αεροδρόμια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Αρκετές πολιτείες έχουν άρει τους περιορισμούς και καλύπτουν τις εντολές, καλώντας τους τουρίστες παρά την αύξηση του ιικού φορτίου σε ορισμένες περιοχές.

Εάν ένα άτομο εμβολιάζεται πλήρως, το C.D.C. λέει ότι το άτομο μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι το άτομο δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε δοκιμή ή σε καραντίνα πριν ή μετά το ταξίδι. Ωστόσο, ορισμένες πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις ενδέχεται να επιλέξουν να διατηρήσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ραπιντ τεστ , της καραντίνας και της παραμονής στο σπίτι

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Δρ Walensky προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις του κορωνοϊού άφησαν μια επαναλαμβανόμενη αίσθηση «επικείμενης καταστροφής». Μερικοί επιστήμονες προέβλεψαν πριν από εβδομάδες ότι ο αριθμός των λοιμώξεων θα μπορούσε να καμπυλωθεί και πάλι προς τα πάνω στα τέλη Μαρτίου, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της αύξησης των παραλλαγών ιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος προηγουμένως παρότρυνε τα κράτη να διατηρήσουν ή να θέσουν εκ νέου εντολές για μάσκα, παρακάλεσε τους Αμερικανούς την Παρασκευή να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες από ειδικούς στον τομέα της υγείας και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Τα περισσότερα κράτη έχουν επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά τους για το άνοιγμα εμβολιασμών σε όλους τους ενήλικες, καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί. Από την Παρασκευή, χορηγήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου τρία εκατομμύρια λήψεις την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε το C.D.C.
«Πάρα πολλοί Αμερικανοί ενεργούν σαν να έχει τελειώσει αυτός ο αγώνας», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Αλλά είμαστε στον Απρίλιο, όχι στον Ιούλιο, δεν είμαστε ακόμα εκεί».
Τα άτομα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου μονής δόσης Johnson & Johnson ή δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του σχήματος δύο δόσεων από το Pfizer-BioNTech ή το Moderna.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί που ταξιδεύουν στο εσωτερικό δεν χρειάζεται να δοκιμαστούν και δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν διαδικασίες καραντίνας στον προορισμό ή κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, το C.D.C. συμβουλεύει τώρα.
Οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ κοροναϊού πριν από το διεθνές ταξίδι, εκτός εάν απαιτείται από τις αρχές του προορισμού. Ορισμένοι προορισμοί ενδέχεται επίσης να απαιτούν την απομόνωση των εμβολιασμένων ταξιδιωτών μετά την άφιξη. Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους, εκτός εάν απαιτείται από τους τοπικούς αξιωματούχους, το C.D.C. είπε.
Αλλά το C.D.C. λέει ότι οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί που ταξιδεύουν διεθνώς πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κοροναϊού πριν επιβιβαστούν σε πτήση πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα πρέπει να δοκιμαστούν ξανά τρεις έως πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.
Η σύσταση βασίζεται στην ιδέα ότι τα εμβολιασμένα άτομα ενδέχεται να εξακολουθούν να μολύνονται με τον ιό. Το C.D.C. ανέφερε επίσης την έλλειψη κάλυψης εμβολίων σε άλλες χώρες και ανησυχία για την πιθανή εισαγωγή και εξάπλωση νέων παραλλαγών του ιού που είναι πιο διαδεδομένες στο εξωτερικό.
Οι νέες συμβουλές προσθέτουν στο C.D.C. συστάσεις που εκδόθηκαν στις αρχές Μαρτίου σύμφωνα με τις οποίες τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορεί να συγκεντρωθούν σε μικρές ομάδες σε ιδιωτικές τοποθεσίες χωρίς μάσκες ή κοινωνικές αποστάσεις και μπορούν να επισκεφθούν μη εμβολιασμένα άτομα από ένα μόνο νοικοκυριό, εφόσον διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου εάν μολυνθούν.
Οι ταξιδιωτικές προτάσεις που εκδόθηκαν την Παρασκευή δεν μεταβάλλουν τις C.D.C. οδηγίες για τα μη εμβολιασμένα. Το πρακτορείο συνεχίζει να αποθαρρύνει τα μη απαραίτητα εσωτερικά ταξίδια από εκείνους που δεν είναι πλήρως ανοσοποιημένοι, λέγοντας ότι εάν πρέπει να ταξιδέψουν, θα πρέπει να δοκιμαστούν για λοίμωξη μία έως τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι τους και πάλι τρεις έως πέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους.
Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να μείνουν στο σπίτι και να μπουν οικειωθελώς σε καραντίνα για επτά ημέρες μετά από ένα ταξίδι εάν δοκιμαστούν και καραντίνα για 10 ημέρες εάν δεν δοκιμαστούν μετά από ένα ταξίδι, ανέφερε το πρακτορείο. Τόσο τα εμβολιασμένα όσο και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να παρακολουθούν τα συμπτώματα μετά από ένα ταξίδι και όλοι πρέπει να φορούν μάσκες και να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις στο κοινό.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθούν να εμποδίζουν την είσοδο των περισσότερων Αμερικανών. Μερικοί αρχίζουν να κάνουν εξαιρέσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί. Από τις 26 Μαρτίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί που μπορούν να παρουσιάσουν απόδειξη εμβολιασμού μπορούν να επισκεφθούν την Ισλανδία, για παράδειγμα, και να αποφύγουν τέτοιους περιορισμούς όπως οι δοκιμές και η καραντίνα, δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας.

πηγή: www-nytimes-com

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων