Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

7 σημάδια ότι έχεις περάσει Κορωνοϊό και δεν το ξέρεις

Πολλοί αναρωτιούνται αν έχουν περάσει Κορωνοϊό χωρίς να το έχουν καταλάβει. Ο Δρ. Άμες Ατζαλά, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς αναφέρει ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια που υποδεικνύουν σαφώς ότι μολυνθήκατε από τον κορωνοϊό, και το ξεπεράσατε χωρίς να το αντιληφθείτε.

Αυτά είναι τα 7 σημάδια:

Νιώσατε δύσπνοια μερικές φορές

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA διαπίστωσε ότι ακόμη και υγιή άτομα που μολύνθηκαν από Covid-19 αντιμετώπισαν έντονη δυσκολία στην αναπνοή. «Δεν είναι απολύτως σαφές πόσο καιρό μπορεί αυτό το σύμπτωμα να διαρκέσει, αλλά το σίγουρο είναι πως οφείλεται σε φλεγμονή των πνευμόνων. Ωστόσο, μια πρόσκαιρη δύσπνοια, είναι το πιο ασαφές σύμπτωμα που μπορεί να κατατάξει κάποιον σε ασθενή από κορωνοϊό, χωρίς να υπάρχει διάγνωση από το τεστ», λέει ο Δρ Σκάφνερ.

Αντιμετωπίσατε ανεξήγητη τριχόπτωση

Αυτό δεν έχει μελετηθεί ευρέως στο πλαίσιο του Covid-19, αλλά πολλοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον ιό αναφέρουν προβλήματα με την τριχόπτωση. «Αυτό οφείλεται σε μια κατάσταση γνωστή ως τελογονική απόπτωση τριχών, η οποία όμως στην προ-Covid εποχή εμφανιζόταν συστηματικά σε πολλά άτομα εξαιτίας ποικίλων παραγόντων: εγκυμοσύνη, ακραίο στρες και απότομες αυξομειώσεις βάρους», τονίζει ο Δρ Ατζαλά.

Περάσατε ένα άσχημο κρυολόγημα

Στις αρχές της πανδημίας, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο Covid-19 θα ήταν κάτι σαν «κακό» κρυολόγημα ή, το πολύ, σαν γρίπη. Ωστόσο, μερικές εβδομάδες μετά τα πάντα ανατράπηκαν προς το χειρότερο. «Εξαιρώντας τους ασθενείς που εισήχθηκαν εσπευσμένα στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα, τα άτομα που μολύνθηκαν χωρίς να χρειαστούν ειδική ιατρική φροντίδα εμφάνιζαν ήπιο πυρετό, ρίγη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, σωματική κόπωση, μυαλγίες, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ρινική καταρροή ή και διάρροια, όλα τυπικά συμπτώματα γρίπης ή άσχημου κρυολογήματος», λέει ο Δρ Σκάφνερ, προσθέτοντας: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα ότι προσβληθήκατε από κορωνοϊό μόνο με αυτά τα συμπτώματα, εφόσον δεν κάνατε τεστ που να το επιβεβαιώνει ή να το διαψεύδει».

Αισθανθήκατε απώλεια αίσθησης όσφρησης και γεύσης

Η απώλεια μυρωδιάς και γεύσης υπήρξε ένα μεγάλο σήμα κατατεθέν της Covid-19.Αν και αυτό το σύμπτωμα δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς, ο Δρ Ατζαλά επισημαίνει ότι συνδέεται στενά με προσβολή από κορωνοϊό. «Δεδομένα από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας και Χειρουργικής Κεφαλής και Λαιμού (AAO-HNS) διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς με Covid-19 που έχασαν την αίσθηση όσφρησης και γεύσης, το 27% είδε κάποια βελτίωση εντός περίπου επτά ημερών, ενώ οι περισσότεροι ήταν πολύ καλύτερα εντός δέκα ημερών. Αλλά η απώλεια των συγκεκριμένων αισθήσεων είναι δυνατό να υπάρχουν ακόμη και σε μια περίπτωση βαριάς ίωσης -εκτός Covid».

Ταλαιπωρηθήκατε για βδομάδες από ξηρό βήχα

Ένας παρατεταμένος ξηρός βήχας είναι ένα άλλο σύμπτωμα Covid-19 που ανέφεραν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη που δημοσιεύει το JAMA. «Αντίθετα με ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη, ο βήχας που προκαλεί ο κοροναϊός είναι συχνά ξηρός, χωρίς φλέγμα ή βλέννα», λέει ο Δρ Ατζαλά. «Τα νεότερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το 43% των υγιών ατόμων που είχαν κορωνοϊό χωρίς να έχουν κάνει τεστ διάγνωσης, βίωσαν αυτό τον ξηρό και επίμονο βήχα 14 έως 21 ημέρες».

Νιώθετε -ακόμη- πολύ κουρασμένοι

«Η σωματική εξάντληση μετά από ένα άσχημο κρυολόγημα ή μια γρίπη υποχωρεί μέσα σε δυο εβδομάδες μετά την πλήρη ανάρρωση. Εάν υποφέρατε από μυαλγίες, δυσκαμψία, μούδιασμα και αδιευκρίνιστους πόνους σε όλο το σώμα έως και 60 μέρες μετά, είναι βέβαιο ότι μολυνθήκατε από Covid-19 χωρίς να το αντιληφθείτε», τονίζει ο Δρ Σκάφνερ.

Μην εφησυχάζετε αν νιώθετε καλά

Οι ειδικοί παραδέχονται ότι ο Covid-19 εξακολουθεί να είναι ένας άγνωστος ιός, ο οποίος μάλιστα συνεχώς μεταλλάσσεται με πολύ ύπουλο τρόπο. «Οι επιστήμονες είναι οι τελευταίοι που μαθαίνουν τα νέα», λέει ο Δρ Ατζαλά, προσθέτοντας: «Οι προσωπικές εμπειρίες ατόμων που ξεπέρασαν τον κορωνοϊός χωρίς να μπουν σε νοσοκομείο -πόσω μάλλον σε ΜΕΘ- αποτελούν για τους λοιμωξιολόγους το Άγιο Δισκοπότηρο της έρευνας που θα οδηγήσει στην τελική νίκη. Εάν έχετε περάσει όλα τα παραπάνω συμπτώματα και τα ξεπεράσατε “όρθιοι”, μην ξεχνάτε ότι είναι πιθανό να είστε η χειρότερη απειλή για την ανθρωπότητα από υπερμετάδοση του ιού, άθελά σας. Γι’ αυτό, φοράτε τη μάσκα, κρατάτε αποστάσεις και κάντε το τεστ!».

 

 Πηγή: in.gr

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων