Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

31 εκατ. θα δώσει η Ελλάδα στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

3 δις ευρώ θα πάρει η Τουρκία προκειμένου να κρατήσει πρόσφυγες στο εσωτερικό της, ενώ τα 31 εκατομμύρια από αυτά θα τα δώσει η Ελλάδα. Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξαιρεθεί από τη συλλογή του ποσού δεδομένης της δύσκολης κατάστασης αλλά και του πολύ μεγάλου βάρους που σηκώνει στην προσφυγική κρίση.

Αυτό αποφασίστηκε στην σύνοδο στη Μάλτα για το προσφυγικό που έλαβε χώρα σήμερα, Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Reuters, αρκετοί ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί η επιθυμία του Ερντογάν για συνομιλίες κορυφής, ενώ άλλοι τόνιζαν πως θα δεχθούν την διεξαγωγή νέας Συνόδου με τη συμμετοχή του Ερντογάν μόνο εφόσον η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα έχει πλήρως οριστικοποιηθεί.

Η Κομισιόν πρότεινε στους αρχηγούς κρατών στη Βαλέτα να δοθεί στην Τουρκία οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να φιλοξενήσει πάνω από 2 εκ. σύρους πρόσφυγες.

Τα 500 εκ. από αυτά θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα από τα 28 κράτη μέλη.

Αξιοωματούχοι ανέφεραν ότι ο Frans Timmermans, που ηγείται των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, πρότεινε την πραγματοποίηση της Συνόδου την επόμενη Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν τις επιλογές τους.

με πληροφορίες από the toc

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων