Με βάση τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, η νέα γερμανική Βουλή θα συγκροτείται από 735 βουλευτές, έναντι 709 της Βουλής που είχε προκύψει από τις εκλογές του 2017.
Του Βαγγέλη Χωραφά*
Σε αυτή τη Βουλή έχουν εκλεγεί 19 βουλευτές τουρκικής καταγωγής, σε σύγκριση με τους 14 που είχαν εκλεγεί το 2017 και τους 11 που είχαν εκλεγεί το 2013. Από αυτούς 10 έχουν εκλεγεί με τους Σοσιαλδημοκράτες, 5 με τους Πράσινους, 3 με την Αριστερά και 1 με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αν οι Σοσιαλδημοκράτες σχηματίσουν κυβέρνηση, η Salima Aydan Ozogur μπορεί να είναι πρόεδρος της Βουλής. Επειδή θεωρείται ότι οι Πράσινοι θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, αναμένεται ότι ο Cem Ozdemir μάλλον θα είναι ο επόμενος υπουργός Μεταφορών.
Η πρώτη παρουσία βουλευτή τουρκικής καταγωγής έγινε το 1987 όταν εξελέγη στην Βουλή του Βερολίνου η Sevim Celebi-Gottschlich με το ψηφοδέλτιο των τότε Εναλλακτικών/Πράσινων. Μία ομιλία της όμως στην τουρκική γλώσσα στην Βουλή, τον Απρίλιο 1987, της στοίχησε την έδρα της.
H Leyla Onur, η οποία από το 1989 έως το 1994 ήταν ευρωβουλευτής με τους Σοσιαλδημοκράτες, εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Bundestag το 1994, μαζί με τον Cem Ozdemir των Πράσινων. Από τότε, υπάρχει σταθερή αύξηση του αριθμού των τουρκικής καταγωγής βουλευτών.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μία εκδήλωση ενός περίπλοκου και πολυδιάστατου φαινομένου, όπως είναι ο εθνο—δημογραφικός μετασχηματισμός της γερμανικής κοινωνίας. Εξηγεί επίσης εν μέρει και τις διστακτικές κινήσεις της γερμανικής ηγεσίας σε θέματα που αφορούν την Τουρκία, αλλά και την βεβαιότητα που παρατηρείται σε κάποιες επιλογές της τουρκικής ηγεσίας που σχετίζονται με αποφάσεις του Βερολίνου.
Με την υπάρχουσα κατάσταση στην γερμανική Βουλή, είναι πιθανόν ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν. Είναι άγνωστο όμως σε ποιόν βαθμό.
*Διευθυντής ιστοσελίδας geoeurope.org