Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Νορβηγία: Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίστηκε η επίθεση με τόξο

Η νορβηγική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε σήμερα πως η επίθεση με τόξο, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στη Νορβηγία, φαίνεται ότι είναι μια «τρομοκρατική ενέργεια».

Η επίθεση με τόξο «είναι απ’ ό,τι φαίνεται στο στάδιο αυτό τρομοκρατική ενέργεια, όμως η έρευνα (…) θα αποσαφηνίσει περισσότερο τα κίνητρα», ανέφερε η PST σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο άνδρας που συνελήφθη και ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ένας 37χρονος Δανός που έχει ασπαστεί το ισλάμ και ήταν στο παρελθόν ύποπτος για ριζοσπαστικοποίηση, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η νορβηγική αστυνομία.

«Είναι γνωστός στην PST», επιβεβαίωσε η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, η οποία αρνείται πάντως να πει περισσότερα.

Η νορβηγική υπηρεσία δεν άλλαξε εντούτοις το επίπεδο του συναγερμού για απειλή επίθεσης στη χώρα, που παρέμεινε στο «μέτριο».

«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, αυτό που συνέβη την Τετάρτη στο Κόνγκσμπεργκ δεν αλλάζει την κατάσταση της απειλής σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε.

Ο ύποπτος ως δράστης της επίθεσης, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή αύριο, Παρασκευή, και θα υποβληθεί επίσης σε ψυχιατρικές εξετάσεις, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

Νορβηγία: Δανός πολίτης ο δράστης των επιθέσεων με τόξο – Πέντε οι νεκροί

Ο Δανός τοξοβόλος έχει προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Νορβηγίας, οι αρχές ήταν ενήμερες ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Τον Μάρτιο του 2020, πήγε στο πατρικό του οπλισμένος με ένα περίστροφο Colt και απείλησε τους γονείς του ότι θα τους σκοτώσει.
Τελικά έφυγε από το σπίτι χωρίς το όπλο με την οικογένειά του να ζητά από τις αρχές να εκδώσουν σε βάρος του περιοριστικά μέτρα σε βάρος του.

Δεν είναι σαφές πώς απέκτησε το όπλο, αν και τα όπλα είναι παράνομα στη Νορβηγία, εκτός από αυτά που χρησιμοποιούνται για σκοποβολή.

Το 2012, καταδικάστηκε επίσης για ληστεία και κατοχή κάνναβης με δικαστικά έγγραφα που υποδεικνύουν ότι έχει παρόμοια αδικήματα στο παρελθόν του από προηγούμενα χρόνια.

Ο Δανός ήταν άνεργος από το 2000 και δεν είναι σαφές τι έκανε έκτοτε.

Ειχε έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, όπως ανέφερε σήμερα η Εισαγγελία της χώρας.

Η Εισαγγελέας, Ann Irén Svane Mathiassen, τόνισει ότι ο τοξοβόλος είχε απασχολήσει την αστυνομία για «διάφορα θέματα» και «είχε επαφή με τις υγειονομικές αρχές αρκετές φορές», αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων