Δύσκολη διαφαίνεται η κατάσταση με τη διασπορά του κορονοϊού σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος είπε πως μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα είναι ανεξέλεγκτη.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι τεράστια. «Στην τελευταία εφημερία του Παπανικολάου πριν δύο μέρες κάναμε 46 εισαγωγές σε βαριά κατάσταση και 90 από τα άλλα νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική, καθώς χάθηκαν δύο ασθενείς και αμέσως μπήκαν άλλοι δύο στη ΜΕΘ.
Αναφερόμενος στις εκκλησίες είπε ότι οι πρέπει να επιβάλουν τον έλεγχο προβλέποντας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε εκατόμβη νεκρών.
«Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Το κύμα αυτό είναι πιο καταστροφικό. Το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.
Για μια ακόμα φορά έκανε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, σημειώνοντας ότι στη μονάδα εντατικής θεραπείας, στην οποία είναι διευθυντής και διαθέτει 12 κλίνες, είναι όλοι ανεμβολίαστοι. «Στο τρίμηνο νοσήλευσα 52 ασθενείς. Οι 3 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή μόλις 6%. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει 100% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid», τόνισε.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν 8.000-9.000 κρούσματα, ωστόσο πρόσθεσε ότι το τωρινό κύμα παρότι φαντάζει βαρύ, σε επίπεδο θνησιμότητας είναι μειωμένο κατά περίπου 50% σε σχέση με το προηγούμενο, λόγω του εμβολιασμού.
«Ακόμα και οι ελάχιστοι εμβολιασμένοι που θα μπουν στις ΜΕΘ επιζούν κι επανέρχονται κανονικά, ενώ οι ανεμβολίαστοι παίζουν με τις ζωές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων».
Στη συνέχεια τονίζει πως: «Είναι σαφές ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που εμποδίζει διάφορους ανθρώπους να εμβολιαστούν, που δεν είναι πάντα το ίδιο, και να απαντήσουμε στο πρόβλημα κάθε κοινωνικής ομάδας, στη γλώσσα της. Πολύ χρήσιμη θα ήταν ακόμη μία επίσημη ανακοίνωση των παρενεργειών του εμβολίου, ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση που γίνεται κυρίως στα social media.
Στα θετικά νέα, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, ο αριθμός των πρώτων ραντεβού που κλείστηκαν άγγιξε τις 19.000 ενώ διαδοχικά τις επόμενες ημέρες ο αριθμός εκτοξεύτηκε πάνω από τις 25.000 με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει σημαντική αύξηση φτάνοντας τον αριθμό των 29.872 πρώτων ραντεβού.
Υπενθυμίζεται ότι τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μπορεί να χορηγηθεί από τη στιγμή που παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Moderna, Pfizer και AstraZeneca.
Όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson θα πρέπει να έχει περάσει ένα δίμηνο από τον εμβολιασμό τους για να κάνουν τη ενισχυτική δόση.
Eπιλογή εμβολίου για την τρίτη δόση
Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη ενεργοποιηθεί μία νέα λειτουργία στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Πλέον δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο θα αναγράφονται και οι εμπορικές ονομασίες των εμβολίων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται στο εξής το είδος του εμβολίου που χορηγείται, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να λάβουν ως τρίτη επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έκαναν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.