Υπογράφει ο Δημήτριος Κατσάνος*
Το παγκόσμιο διεθνές σύστημα όπως έχει προκύψει από τον τελευταίο συστημικό Β΄ παγκόσμιο πόλεμο έχει απολέσει την ισορροπία του. Κοσμογονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υπάρχουσα αρχιτεκτονική ασφαλείας αμφισβητείται. Στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που συγκλήθηκε εκτάκτως την Τετάρτη 02 Μαρτίου, επί συνόλου 193 κρατών – μελών, τα 141 καταδίκασαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κάλεσαν να σταματήσει την επίθεση και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις. Τέσσερις χώρες συντάχθηκαν με τη Ρωσία. Η Λευκορωσία, η Βόρειος Κορέα του Κιμ, η Συρία του Άσαντ και η Ερυθραία. Άλλες 35 χώρες, κυρίως ασιατικές με σημαντικότερες την Ινδία και το Ιράν, αλλά και αρκετές αφρικανικές μεταξύ άλλων η Νότιος Αφρική, η Αλγερία, το Σουδάν, η Μοζαμβίκη, καθώς και η Βολιβία από τη νότιο Αμερική συντάχθηκαν με την Κίνα και απείχαν από την ψηφοφορία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι καταδικαστέα και ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η στάση της Κίνας να απέχει από την ψηφοφορία του ΟΗΕ είναι καθαρά αναθεωρητική. Αμφισβητεί την υπάρχουσα τάξη και ασφάλεια και απώτερος σκοπός της είναι να αλλάξει το υπάρχον σύστημα. Η μεγάλη σκακιέρα λοιπόν έχει δύο παίκτες, τις ΗΠΑ και τη Κίνα. Η παρτίδα ξεκίνησε. Οι πρώτες κινήσεις είναι επιφυλακτικές. Η Ρωσία, ως ο ίππος της Κίνας εκτελεί επιθετική αναγνώριση στην Ουκρανία με σκοπό να διασαφηνίσει την στρατηγική του αντιπάλου. Η Ουκρανία θυσιάζεται στην έναρξη της αναμέτρησης και ο Δυτικός κόσμος υψώνει ένα νέο τείχος κυρώσεων με το αντίπαλο δέος, χωρίζοντας τον κόσμο σε δύο μέρη.
Το διακύβευμα της αναμέτρησης που έρχεται είναι ο τρόπος της ζωής μας. Αμφισβητούνται τα πάντα. Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τόσα πολλά στην καθημερινότητά μας. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού σε διάστημα μόλις δύο ετών επέβαλλε νέες συνήθειες. Έννοιες και διαδικασίες πρωτόγνωρες έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Απαγόρευση κυκλοφορίας με σκοπό τη μη μετάδοση του ιού, γενικός εμβολιασμός για την ανοσοποίηση του πληθυσμού με σκευάσματα που είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, τηλεργασία και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ένα τσουνάμι προσφυγικού κύματος προς την Πολωνία, η οποία μέχρι τώρα πρωτοστατούσε στο κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ, με αποτέλεσμα στη χώρα μας να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι εργαλοποιήθηκαν από τη σύμμαχό μας γείτονα στην προσπάθειά τους να βρουν μία καλύτερη τύχη στην αναπτυγμένη Ευρώπη.
Η χώρα μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ατλαντικής Συμμαχίας παραμένει ως νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας στο εγγύς γεωπολιτικό περιβάλλον της. Αυτό είναι το διακύβευμα που πρέπει να διαφυλάξουμε. Η Ελλάδα με σκληρές θυσίες του λαού της έχει επιτύχει πολλά. Το κυριότερο επίτευγμά μας είναι ότι έχουμε αποτρέψει τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας. Η Τουρκία, όπως και η Ρωσία δρα αποσταθεροποιητικά και αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο. Αμφισβητεί τη συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης, την ελληνική ΑΟΖ με το παράνομο τούρκο-λιβυκό μνημόνιο, το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια με την απειλή πολέμου, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου απέναντι στην τουρκική στρατιά και τα αποβατικά σκάφη που διατηρεί, ενώ από το 1974 ο τούρκικος κατοχικός στρατός εισβολής κατέχει παράνομα και ενάντια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 37% του κυρίαρχου εδάφους μίας ευρωπαϊκής χώρας, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ρωσική επιρροή στη Σερβία επιδιώκει να αναζωπυρώσει τα εθνοτικά μίση στα Δυτικά Βαλκάνια. Με τη συμφωνία του Dayton του 1995 έληξε ο πόλεμος στην Βοσνία και εδραιώθηκε η ειρήνη στην περιοχή. Μουσουλμάνοι, Κροάτες και Σέρβοι απαρτίζουν το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Τυχόν αναζωπύρωση των εθνοτικών μισών στην περιοχή, με προπύργιο τους Σέρβους της Βοσνίας, θα βόλευε τη Ρωσία καθώς θα μετέφερε την εστία της έντασης στο υπογάστριο της Ευρώπης. Η αποστολή ALTHEA της ΕΕ στην πολύπαθη χώρα της Βοσνίας είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Επισημαίνεται ότι εν λόγω αποστολή της ΕΕ, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαδέχτηκε το 2004 την ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση Stabilization Force και έκτοτε εκτελείται σύμφωνα με τις διευθετήσεις του ‘’Berlin plus’’, όπου προβλέπεται η χρήση δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε αποστολές της ΕΕ.
Τυχόν αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή της Βοσνίας εκ μέρους των Σέρβων της Βοσνίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αντίστοιχη ανάφλεξη στο Βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, βόρεια του ποταμού Ίμπαρ ο οποίος διχοτομεί την πόλη της Μητρόβιτσα σε Σέρβους και Κοσοβάρους. Με τη θεωρία του ντόμινο η αναταραχή δύναται να διαχυθεί και στην Αλβανία, όπου οι υπερεθνικιστές Αλβανοί ονειρεύονται την αναβίωση της Λίγκας του Πρίζρεν του 1878 για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα ελληνικά εδάφη της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της περιοχές του Τετόβου και Κουμάνοβου βόρεια της πόλης των Σκοπίων ή και του Πρέσεβου στην νότια Σερβία.
Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών με την οποία το όμορο κράτος ονομάστηκε Βόρεια Μακεδονία και εντάχθηκε ως το πιο νέο μέλος στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ αποδυνάμωσε την Ρωσική επιρροή στη γειτονιά μας. Αποδυνάμωσε και το τουρκικό ισλαμικό τόξο στα βόρεια σύνορά μας που οι γείτονές μας προσπαθούν να συστήσουν. Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται και η δραστηριοποίηση της Τουρκίας στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων. Έτσι εξηγείται και η ανακατασκευή του λιμένα της Αυλώνας από την Τουρκία και η παραχώρησή του για χρήση από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η Τουρκία επιδιώκει την αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό να εδραιώσει την αναθεωρητική της πολιτική στα Βαλκάνια, ισορροπώντας ακροβατικά με τα συμφέροντα της Ρωσίας, ενώ είναι συγχρόνως και μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα με την πολιτική της αποτελεί νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Με τη συμφωνία των Πρεσπών επετεύχθη η τελευταία διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αφού λοιπόν για το καλό της Συμμαχίας και την σταθερότητα στην περιοχή συμφωνήσαμε να ονομάζουμε το όμορο κράτος Βόρεια Μακεδονία, γιατί να δυσκολευόμαστε να αποκαλούμε και με το όνομά τους τα αδέλφια μας στην Βόρειο Ήπειρο; Οι Βορειοηπειρώτες αποτελούν τη Μαριούπολη της Νότιας Αλβανίας. Ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει με την Αλβανία. Η Αλβανία οφείλει να σεβαστεί το ελληνικό στοιχείο αν θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Άλλωστε η χώρα μας είναι αυτή που στήριξε την Αλβανία όταν κατέρρευσε ο παράδεισος του Χότζα και ο εξαθλιωμένος Αλβανικός λαός προσέτρεξε και στηρίχθηκε από τους Έλληνες.
Η χώρα μας και ιδιαίτερα η διευρυμένη περιφέρεια της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας έχει μεγάλη γεωπολιτική αξία στο νέο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αποτελεί περιοχή από την οποία διέρχεται ο υπό κατασκευή Διαδρατικός αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) με σκοπό την μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία θάλασσα δια μέσω της Αλβανίας στην Ιταλία, όπου από εκεί θα μπορεί να τροφοδοτεί τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Η Ήπειρος αποτελεί και την περιοχή δια μέσω της οποίου ο αγωγός EastMed, εφόσον προκριθεί η κατασκευή του, θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας υποθαλάσσια στην Κρήτη και από εκεί προς Πελοπόννησο, όπου δια μέσω της Ηπείρου θα καταλήγει Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη. Με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream II καθώς και τη διαφαινόμενη διακοπή του υπάρχοντος δικτύου μέσω Ουκρανίας, η διαφοροποίηση των οδεύσεων της ενεργειακής τροφοδότησης της Ευρώπης είναι πολιτική πρώτης προτεραιότητας για τους σύμμαχούς μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Και μάλιστα για φυσικό αέριο όχι Ρωσικό.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί την ιδανική συγκυρία για την προώθηση των θέσεων του ελληνισμού και την αναθέρμανση του project EastMed με το οποίο η Ευρώπη θα διαφοροποιεί την ενεργειακή της εξάρτηση από το Ρώσικο φυσικό αέριο. Άλλωστε στις ΗΠΑ, ο παρασημοφορημένος τον Αύγουστο 2021 από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, γερουσιαστής των Δημοκρατικών στο New Jersey, Bob Menendez ο οποίος τυχαίνει να είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ είναι ένθερμος υποστηρικτής των Ελληνικών και Κυπριακών συμφερόντων και επικριτής της Τουρκικής πολιτικής. Επιπλέον το ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ είναι πολυπληθές, δυναμικό και δύναται να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Η πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής εκκλησίας έχει συμβάλλει τα μέγιστα στα συμφέροντα του ελληνισμού. Ο Πατριάρχης του γένους κ.κ. Βαρθολομαίος διαβλέποντας τις επιδιώξεις της Μόσχας να δημιουργήσει νέο σχίσμα και τον διακαή της πόθο να σφετεριστεί την ηγεμονία με πρόσχημα την ορθοδοξία έπραξε το αυτονόητο. Ανακήρυξε την αυτοκεφαλία της εκκλησίας της Ουκρανίας δι’ εκδοθέντος Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 6η Ιανουαρίου 2019 και ανεγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο ως τον προκαθήμενο της Ουκρανικής εκκλησίας. Η Ρωσική προπαγάνδα αφήνιασε. Επινόησε προφητείες, σφετερίστηκε την αγάπη του ορθόδοξου κόσμου για τους Αγίους του και καλλιέργησε το μύθο ότι το ‘’ξανθό γένος θα σώσει τους ομόδοξούς του’’. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εργαλειοποίησε την ορθοδοξία και εμφάνισε τον εαυτό του ως τον εκλεκτό που θα φέρει την αναλαμπή της. Η ορθοδοξία δεν επιβάλλεται με τη βία των όπλων. Αποτελεί ελεύθερη επιλογή.
Ότι δεν κατάφερε η Ρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα το υλοποίησε στην Αφρική. Στις αρχές του νέου έτους δημιούργησε τη Ρωσική εξαρχία στην Αφρική, όπου 100 τουλάχιστον ιερείς του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας εισπήδησαν στο Ρωσικό μόρφωμα. Η διείσδυση της Ρωσίας στην Αφρική είναι πρωτοφανής. Ο μισθοφορικός στρατός της Wagner υποστηρίζει τις πραξικοπηματικές κυβερνήσεις στο Μάλι και στη Νέα Γουϊνέα. Η Ρωσία διοργάνωσε τον Οκτώβριο 2019 στο Sochi, την 1η Ρώσο-Αφρικανική Σύνοδο με εξαιρετική επιτυχία όπου συμμετείχαν 43 χώρες της Αφρικής. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι συμπροέδρευσαν της συνόδου. Η Αφρική εκτός από τη διείσδυση της Ρωσίας έχει γίνει και το πεδίο δραστηριοποίησης της Κίνας. Σήμερα περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις κινεζικής ιδιοκτησίας δραστηριοποιούνται στην Αφρική και σχεδόν όλοι οι μεγάλοι δρόμοι, γέφυρες, σιδηροδρομικά δίκτυα και ουρανοξύστες κατασκευάζονται από τους Κινέζους.
Η υποσαχάριος Αφρική μαστίζεται όμως από την τρομοκρατία. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις του Ισλαμικού Κράτους της Μεγάλης Σαχάρα έχουν πλέον τα πλοκάμια τους ριζωμένα στις χώρες του Σάχελ. Το Σάχελ είναι μία τεράστια λωρίδα γης με βλάστηση στέπας, νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική και αποτελείται από το Νίγηρα, το Τσαντ, τη Μαυριτανία, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι. Η συγκεκριμένη περιοχή μαστίζεται από τη φτώχεια, βιώνει όλες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζεται από συνεχείς εναλλαγές στην εξουσία μέσω πραξικοπημάτων και αποτελεί μία τεράστια δεξαμενή παραγωγής ακραίων στοιχείων που τροφοδοτούν τρομοκρατικά κινήματα. Η Ευρώπη έχει λοιπόν ανοικτό εκτός από το μέτωπο της Ουκρανίας στα ανατολικά της και το νότιο μέτωπο όπου η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους της Μεγάλης Σαχάρα δύναται να διοχετευθεί διά μέσω της Βορείου Αφρικής στον Δυτικό κόσμο.
Η Γαλλία πρωτοστατεί στην περιοχή και αρχικά με την αμιγώς γαλλική στρατιωτική επιχείρηση ‘’Barkhane’’ και εν συνέχεια με τη Δύναμη ‘’Task Force Takuba’’ έχει εμπλακεί στον αγώνα στην περιοχή καθώς εκεί δραστηριοποιούνται γαλλικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί. Η περιοχή του Σάχελ και της Βόρειας Αφρικής έχει ανεπτυγμένο έντονο το αντί-αποικιακό στοιχείο, το οποίο εκμεταλλεύεται η Τουρκία και έχει διεισδύσει στην περιοχή, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Εδώ βρίσκεται και η ρίζα της συγκρουσιακής τροχιάς της Γαλλίας με την Τουρκία. Η Γαλλία αντιμετωπίζει τη Βόρειο Αφρική το Σάχελ και τη Μεσόγειο ως ενιαία στρατηγική μήτρα ασφαλείας για τα συμφέροντά της , κάτι που έχει περιθώρια να το κάνει λόγω της εστίασης των ΗΠΑ στην Κίνα και της απόσυρσής τους από την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Γαλλία και Τουρκία διεκδικούν απλά τον ίδιο γεωπολιτικό χώρο.
Η Ελλάδα σε αυτό το γεωπολιτικό σύμπλοκο όπως διαμορφώνεται διάλεξε πλευρά. Η χώρα μας τάχθηκε στο πλευρό των δημοκρατικών χωρών της Δύσης και υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Καταδικάσαμε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία καταπατά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου στα πρότυπα της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και αποστείλαμε κάθε δυνατή ενίσχυση στην αμυνόμενη χώρα της Ουκρανίας. Η Ελλάδα έχει υπογράψει με τη Γαλλία και Αμυντική Συμφωνία που διασφαλίζει τη χώρα μας έναντι του κοινού ανταγωνιστή, της Τουρκίας. Η Ελλάδα ισχυροποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της με την πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων. Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale έχουν ισχυροποιήσει την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας. Η ναυπήγηση των νέων φρεγατών Belhara και η ένταξή τους στο Πολεμικό ναυτικό κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Η Ρωσία με την εισβολή στην Ουκρανία ενεργεί προς όφελος της Κίνας. Η Ρωσία ότι και να κερδίσει εδαφικά στην Ουκρανία δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που θα υποστεί από τις πρωτόγνωρες οικονομικές κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί. Η Ρωσία έχει απομονωθεί στον κόσμο της. Αυτή την στιγμή που μιλάμε απαγορεύονται τα αεροπορικά ταξίδια από τη Μόσχα προς σχεδόν όλες τις πρωτεύουσες της Δύσης (μοναδική παραφωνία η Τουρκία). Απαγορεύεται σε ρωσικά πλοία να ελλιμενίζονται στον Καναδά και σε άλλα δυτικά λιμάνια. Απαγορεύεται σε Ρώσους φοιτητές να φοιτούν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Απαγορεύεται σε ρωσικές ομάδας μπάσκετ, οι οποίες συγκροτούνται κατά το ήμισυ από Αμερικανούς αθλητές, να αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Απαγορεύεται η σύνδεση των ρωσικών τραπεζών με το διατραπεζικό σύστημα swift. Σε αντικατάστασή του η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα νέο δικό της για να επικοινωνεί με την Κίνα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα Sputnik και Russia Today δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη Δύση. Ακόμη και οι Ρώσοι τραγουδιστές έχουν αποκλειστεί από το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream II που θα μετέφερε ρωσικό αέριο διά μέσω της Βαλτικής κατευθείαν στη Γερμανία δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Τα πλεονάσματα πλέον του ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μόνο μία ασφαλή διέξοδο και αγορά, την Κίνα. Συν τοις άλλοις, οι φωνές στο εσωτερικό της που αντιτίθενται στην καταστροφική πολιτική του αυταρχικού της προέδρου Πούτιν πληθαίνουν. Οι διαδηλώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι καθημερινές και ο κρατικός μηχανισμός προχωράει σε μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων στην προσπάθειά του να καταστείλει κάθε υποψία εξέγερσης και ανατροπής του αυταρχικού καθεστώτος. Παρόμοια κατάσταση ζει και η γείτονάς μας Τουρκία όπου καθημερινά άνθρωποι διώκονται και φυλακίζονται με την κατηγορία ότι ανήκουν στην οργάνωση FETO, δηλαδή είναι Γκιουλενιστές και δεν υποστηρίζουν τον εξίσου αυταρχικό πρόεδρο Ερντογάν.
Η Κίνα είναι ο πραγματικός αντίπαλος του Δυτικού συστήματος όπως έχει προκύψει μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο σιωπηλός γίγαντας έχει ξυπνήσει. Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται ραγδαία και εκμεταλλευόμενη την παγκοσμιοποίηση προσπαθεί να επικρατήσει παγκόσμια. Η ανάπτυξη της Κίνας είναι αλματώδης. Εκμεταλλευόμενη το φθηνό εργατικό δυναμικό της έχει προσελκύσει στο έδαφός της τη βιομηχανία της Δύσης. Πλέον οι φημισμένες δυτικές μάρκες προϊόντων παράγουν το προϊόν τους στη Κίνα. Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει συσσωρεύσει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί αυτά τα αποθέματα για να κατασκευάσει το νέο δρόμο του μεταξιού και να κυριαρχήσει στις χερσαίες συγκοινωνίες σε αντιστάθμισμα της κυριαρχίας του αμερικάνικου στόλου, ο οποίος ελέγχει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και επιβάλλει τους όρους του παιχνιδιού. Τα κινεζοποιημένα δολάρια επενδύονται σε κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμανιών και άλλων χερσαίων εγκαταστάσεων όπου η Κίνα προσπαθεί με την πολιτική ‘’One Belt One Road’’ να κατασκευάσει το δικό της δρόμο του μεταξιού, παρακάμπτοντας τα θαλάσσια περάσματα που ελέγχονται από τις ΗΠΑ.
Η τριμερής αμυντική συμφωνία ασφαλείας AUKUS ανάμεσα στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η οποία καλύπτει βασικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοπόλεμος, και η ανάπτυξη των υποβρύχιων δυνατοτήτων της Αυστραλίας με πυρηνικά υποβρύχια, αυξάνοντας τη δυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της Κίνας. Η Κίνα αναζητά διέξοδο για να αναπτυχθεί στη θάλασσα. Η Κίνα είναι αναθεωρητική δύναμη. Ονειρεύεται την παγκόσμια ηγεμονία. Για να το επιτύχει πρέπει να αναμετρηθεί τις ΗΠΑ. Ως χερσαία δύναμη είναι αδύνατο να επιβληθείς σε μία ναυτική δύναμη. Σε περιορίζει η γεωγραφία.
Εκτός αν ο παγκόσμιος χάρτης των θαλάσσιων συγκοινωνιών επαναχαραχθεί με νέες οδεύσεις. Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα δεδομένα. Ο αρκτικός ωκεανός γίνεται πλέον πλεύσιμος. Οι πάγοι υποχωρούν. Παγετώνες συρρικνώνονται. Ο διάπλους του βορειοανατολικού περάσματος είναι εφικτός. Ένα πλοίο που θα ξεκινήσει από ένα Κινέζικο λιμάνι δια μέσω του Βερίγγιου πορθμού και πλέοντας κατά μήκος των ρωσικών ακτών μπορεί να φτάσει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Αυτό το ταξίδι είναι πιο σύντομο, πιο οικονομικό και δεν ελέγχεται επί του παρόντος από το Πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Δεν θα προκαλέσει λοιπόν καμία έκπληξη εάν η Αρκτική αποτελέσει το επόμενο πεδίο της παγκόσμιας σύρραξης, όταν καταλαγιάσει το Ουκρανικό. Δεν θα μας προκαλέσει επίσης καμία έκπληξη αν η Τουρκία θελήσει να στείλει το Oruc Reis για επιστημονικές έρευνες στην ΑΟΖ του Καναδά, καθώς δεν θα τολμήσει να μπει στη μύτη των άλλων αρκτικών δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Όσο για την Ελλάδα ως δορυφόρος της Δύσης θα πρέπει να είναι έτοιμος να αλλάξει τροχιά εάν απαιτηθεί. Άλλωστε τα ηλεκτρόνια δεν είναι δεδομένα σε ένα άτομο. Υπό προϋποθέσεις δύναται να αλλάξουν στοιβάδα και να σχηματίσουν μία νέα ένωση.
*Ο Δημήτριος Κατσάνος είναι Συνταγματάρχης.