Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

34 Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο προκάλεσε μακελειό χθες Κυριακή, στο κέντρο της Άγκυρας. Οι αρχές αναφέρουν πλέον ότι τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 75 έχουν τραυματιστεί.

Η έκρηξη συνέβη λίγο πριν 18:45 τοπική ώρα στην πλατεία Kizilay κοντά στο κεντρικό Guven Park. Η περιοχή λέγεται ότι ήταν γεμάτη από κόσμο εκείνη τη στιγμή, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη πλατεία βρίσκεται κοντά σε ένα δικαστήριο και τα υπουργεία δικαιοσύνης και εσωτερικών.

Η κρατική τηλεόραση TRT, δήλωσε ότι το αυτοκίνητο εξερράγη σε ένα σημαντικό μεταφορικό κόμβο, καθώς πολλές στάσεις λεωφορείων βρίσκονται εκεί, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί λεωφορείο που μετέφερε περίπου 20 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη της τελευταίας αυτής επίθεσης σε τουρκικό έδαφος. Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας φέρεται να ισχυρίστηκε ότι τα αρχικά ευρήματα δείχνουν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ ή φίλα προσκείμενη προς αυτούς ομάδα.

Εντούτοις, το κύριο κουρδικό κόμμα HDP καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, το δικαστήριο στην Άγκυρα διέταξε να απαγορευθεί η πρόσβαση στο Facebook, το Twitter και άλλες ιστοσελίδες στην Τουρκία στον απόηχο της επίθεσης της Κυριακής, από τη στιγμή που οι εικόνες της βομβιστικής επίθεσης αναδημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μεγάλη επίθεση στη χώρα σε λιγότερο από έξι μήνες. Τον περασμένο μήνα – ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά σε στρατιωτικό λεωφορείο στην πρωτεύουσα είχε ως τραγικό απολογισμό 30 ανθρώπους, κυρίως στρατιώτες και δεκάδες άλλους τραυματίες. Κούρδοι μαχητές είχαν αναλάβει την ευθύνη για αυτή την επίθεση.

Επιπλέον, τον περασμένο Οκτώβριο υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια κουρδικής ειρηνικής διαδήλωσης στην πόλη.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι φανερό ότι αντιμετωπίζει απειλές για την ασφάλειά της σε πολλά μέτωπα, κυρίως από Κούρδους μαχητές και από τον ISIL από τη βάση του στη γειτονική Συρία. Το γεγονός ότι είναι μέρος του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους με επικεφαλής τις ΗΠΑ δεν είναι βεβαίως αμελητέο.

Πηγή: Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων