Ένα Συνέδριο με ξεχωριστή σημασία θα διεξαχθεί από 8 έως 12 Οκτωβρίου 2014 στο ιστορικό νησί της Ρόδου. Πρόκειται για το 3ο Διεθνές Συνέδριο του «Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας». Το σημαντικό αυτό Συνέδριο τελεί υπό την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
Το Συνέδριο έχει ως θεματικό του άξονα «Το τραύμα» και αναμένεται να το παρακολουθήσουν 225 σύνεδροι από διάφορα μέρη της υφηλίου (Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αφρική, Μ. Ανατολή, Αυστραλία) – πολύ περισσότεροι από τους συνέδρους των δύο προηγουμένων Συνεδρίων του «Πατριαρχικού Δικτύου», που είχαν διεξαχθεί και πάλι στη Ρόδο το 2008 και το 2011.
Συγκεκριμένα, έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απανταχού της Γης, των άλλων Πατριαρχείων, των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος και του εξωτερικού, ιατροί και νοσηλευτές, καθώς και άλλοι σχετιζόμενοι με τη διακονία και τη φροντίδα του ασθενούς στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Επίσης, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Βατικανού και του Συμβουλίου Εκκλησιών της Ευρώπης.
Οι προσκεκλημένοι θα κληθούν να εξετάσουν τη θεολογική και ιατρο-επιστημονική έννοια του όρου «τραύμα», το πώς οι άνθρωποι τραυματίζονται στα διάφορα στάδια της ζωής τους –ιδιαίτερα από σωματικές αρρώστιες, κακοποίηση, φυσικές καταστροφές και εθνικές συμφορές–, αλλά και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα τραύματα με τον καταλληλότερο τρόπο.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλλάς» της πόλεως της Ρόδου. Κατά την έναρξη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στις 18:30, χαιρετισμό θα απευθύνουν οι εκκλησιαστικές Αρχές και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Μ. Χατζηδιάκος, ενώ η επίσημη κήρυξη της ενάρξεως των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο.
Τα Συνέδρια του «Πατριαρχικού Δικτύου», τα οποία στοχεύουν στο να ενισχύσουν τόσο τον ποιμένα, όσο και εκείνον που διακονεί στον χώρο της Υγείας, στο δύσκολο και ευαίσθητο έργο της πολύπλευρης στήριξης του ασθενούς και του ενδεούς συνανθρώπου μας, έχουν τύχει μέχρι σήμερα της ευρείας στήριξης και της διεθνούς αποδοχής εκ μέρους του ορθοδόξου κλήρου και των επιστημόνων.