Γράφει ο Κώστας Στάμκος*
Πολλοί από εμάς αφιερώνουν αρκετό χρόνο και κόπο στη σύνταξη του CV και της συνοδευτικής επιστολής τους, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί ένα φύλλο χαρτί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή. Η αλήθεια είναι ότι ένα σωστά γραμμένο βιογραφικό έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει τον αρχικό σκοπό του – να δώσουμε μια πρώτη συνέντευξη, αλλά και στη συνέχεια να βοηθήσει στην τελική επιλογή.
Σχεδιάζοντας το δικό σας CV, δώστε όλη σας την προσοχή στις ακόλουθες συμβουλές:
1. Η συνοδευτική επιστολή: Δεν πρέπει να στέλνουμε ποτέ ένα βιογραφικό σημείωμα χωρίς την συνοδευτική του επιστολή. Δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να συντάξουμε μια επιστολή και, επομένως. θα έχουμε πρόβλημα γραπτής επικοινωνίας σε περίπτωση πρόσληψής μας.
2. Η σειρά με την οποία παραθέτουμε τα στοιχεία: Η πρώτη παράγραφος του CV να περιέχει τα προσωπικά μας στοιχεία: ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση, τηλέφωνα, fax, email. Στο ερώτημα όμως «τι γράφουμε στη συνέχεια, τις σπουδές ή την προϋπηρεσία;» η απάντηση έχει ως εξής: μόνο αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία ξεκινάτε από τις σπουδές σας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αρχίζετε και αναφέρετε την εμπειρία σας. Στις επόμενες παραγράφους αναφέρεστε – με τη σειρά – στις γνώσεις ξένων γλωσσών, στον χειρισμό προγραμμάτων Η/Υ, σε τυχόν σεμινάρια που έχετε συμμετάσχει, παραθέτετε ικανότητες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας και κλείνετε αναφερόμενοι σε hobbies και συστάσεις.
• Προσωπικά στοιχεία
• Οικογενειακή κατάσταση
• Προϋπηρεσία
Επισήμανση: Δεν αρκεί απλώς να αναφέρετε την επωνυμία της προηγούμενης εταιρίας. Γράψτε δίπλα της το αντικείμενο εργασιών της. Προσπαθήστε να μην φαίνονται μεγάλα κενά μεταξύ των διάφορων εργασιών. Στη συνέχεια, αναφερθείτε αναλυτικά στα καθήκοντα σας. Τέλος, με bullet points αναφέρετε τα επιτεύγματα σας -τα καθήκοντα σας λένε μόνο τι κάνατε, τα επιτεύγματα σας πόσο καλά το κάνατε!
3. Έκταση βιογραφικού: Ο ιδανικός αριθμός σελίδων είναι δύο, ή το πολύ τρεις, συν το cover letter. Μην γράψετε έκθεση ιδεών, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ποια και πόσα μαθήματα παρακολουθήσατε στη σχολή, ή ποιες ήταν οι εργασίες σας σε κάθε μάθημα. Κουράζει, ενοχλεί και λειτουργεί ως αντικίνητρο. Μην φτάσετε όμως και στο άλλο άκρο και ετοιμάσετε ένα μονοσέλιδο CV, στο οποίο δεν μπορείτε να διευκρινίσετε σημεία-κλειδιά…
4. Αυτόματος διορθωτής: Χρησιμοποιήστε συνεχώς τον αυτόματο διορθωτή του κειμενογράφου σας. Προσέξτε όμως να μην αλλάξει λέξεις (π.χ. τεχνικές) τις οποίες και δεν καταλαβαίνει.
5. Σχεδιασμός βιογραφικού:
• Χρήση χρωμάτων: Γνωρίζετε ότι κάποια χρώματα, τα οποία κατά την εκτύπωση στον εκτυπωτή του σπιτιού μας φαίνονταν πανέμορφα και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός καλαίσθητου CV, απλώς δεν διαβάζονται από τα scanners των πολυεθνικών; Αναλογιστείτε ότι καθημερινά στις «μεγάλες» εταιρίες καταφθάνουν εκατοντάδες βιογραφικά. Έτσι λοιπόν, περνούν τα CV από ένα scanner, το οποίο διαβάζει λέξεις-κλειδιά και αναλόγως ειδοποιεί το στέλεχος, λέγοντάς του ότι αξίζει να δώσει σημασία σε ένα CV. Προτιμήστε το μαύρο χρώμα κατά την αποστολή και αν θέλετε ας έχετε και μια έγχρωμη version μαζί σας στη συνέντευξη.
• Γλώσσα: Πολλοί από εμάς, αναρωτιούνται αν θα πρέπει να στείλουν το CV τους στα Ελληνικά ή τα Αγγλικά. Πολλοί το στέλνουν και στις δύο γλώσσες. Αν η αγγελία στην οποία απαντάτε είναι γραμμένη στα Ελληνικά, το CV ας σταλεί στα Ελληνικά και αντίστοιχα αν είναι γραμμένη στα Αγγλικά. Όταν όμως δεν απαντάτε σε αγγελία, αλλά ξεκινάτε εσείς την επαφή, μπορείτε να επιλέξετε όποια γλώσσα θέλετε. Ειδικά όμως για τις πολυεθνικές η επίσημη γλώσσα είναι τα Αγγλικά.
• Έλεγχος – επιμέλεια: Ζητήστε από (περισσότερους από έναν) δικούς σας ανθρώπους να ελέγξουν το βιογραφικό σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη θα βρουν, τα οποία εσείς, όντας αφοσιωμένοι σε ζητήματα ουσίας, απλώς δεν είδατε! Αμέσως μετά πείτε τους να εστιάσουν στις ελλείψεις και τις ασάφειες των γραφομένων σας.
• Γραμματοσειρά: Προσέξτε το μέγεθος και το στυλ της γραμματοσειράς που θα χρησιμοποιήσετε. Το CV και το cover letter σας πρέπει απαραιτήτως να έχουν μία, την ίδια και στο ίδιο μέγεθος. Το χαρτί στο οποίο θα τα τυπώσετε (σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής) πρέπει να είναι το ίδιο και κατά προτίμηση καλής ποιότητας (αμελητέα επιβάρυνση στο κόστος – πολύ πιο θετική εντύπωση)
• Γραφή: Πάντα δακτυλογραφημένο, ποτέ χειρόγραφο και σε α’ ενικό πρόσωπο. Μην στέλνετε το CV σας γραμμένο μόνο με κεφαλαία ή γραμμένο με ατονικό σύστημα! Προδίδει ότι δεν ξέρετε να χειριστείτε καλά την Ελληνική γλώσσα και δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς αναφορικά με το τι θα γίνει αν χρειαστεί να γράψετε μία εταιρική επιστολή σε περίπτωση που προσληφθείτε.
• Διαφοροποίηση ανά αγγελία: Πάντοτε να τροποποιείτε το περιεχόμενο, ιδίως στο cover letter και να το προσαρμόζετε στην αγγελία που απαντάτε. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το ίδιο για όλες τις περιπτώσεις…
• Ημερομηνία: Στην αρχή του cover letter και στο τέλος του CV σας να βάζετε πάντοτε την τρέχουσα ημερομηνία. Μεταδίδει το μήνυμα ότι τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνετε είναι πρόσφατα ανανεωμένα.
• Hobbies: Το τι κάνετε στον ελεύθερο σας χρόνο παίζει ρόλο. Προτιμήστε δραστηριότητες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, δραστηριότητες δημιουργικές ή ομαδικές. Αναφέρετε τυχόν επιτεύγματα σε αυτές.
• Φωτογραφία: Αναφορικά με το «αν πρέπει ή όχι να βάλει κανείς τη φωτογραφία του στο CV του», σκεφτείτε ότι είναι κρίμα να κριθείτε υποκειμενικά (καθώς δεν ξέρετε αν «αρέσει» ή όχι το πρόσωπο σας στον παραλήπτη) και αυτό να επηρεάσει την απόφαση του αναφορικά με το αν θα σας καλέσει ή όχι σε συνέντευξη.
Βασική συμβουλή: Προετοιμαστείτε! Έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες να προκριθείτε στο επόμενο στάδιο που είναι η προφορική συνέντευξη!
*Κώστας Στάμκος
Business Development Director
City Unity College