Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Τα 5 σενάρια της Κομισιόν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μετάφραση – επιμέλεια: Βάσια Μανέτα, Γιώτα Μπουγά

Η Κομισιόν εξέδωσε σε ένα white paper 5 σενάρια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια του Jean-Claude Juncker να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση σοκ της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Politico, tο έγγραφο έχει ως στόχο επίσης να αποτελέσει την αφορμή για μια “δήλωση Ενότητας” από τις 27 χώρες που παραμένουν στην ΕΕ, με αφορμή την 60η Σύνοδο Κορυφής και Επέτειο από τη Συνθήκη της Ρώμης.

Τα σενάρια που αναφέρονται έχουν ως τίτλους “carrying on”, “nothing but the single market”, “those who want more do more”, “doing less more efficiently” και “doing much more together”.

Το έγγραφο ξεκινά αναγνωρίζοντας την υπαρξιακή πάλη που αντιμετωπίζει η ΕΕ εξαιτίας του Brexit, τη μετανάστευση και την κρίση στην Ευρωζώνη και τονίζει το λεγόμενο “δημοκρατικό έλλειμμα”, καθώς “πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν την Ένωση κάτι πολύ μακρινό ή πολύ επεμβατικό.” Σε γενικά ουδέτερο τόνο, η Επιτροπή κάνει ξεκάθαρη την προτιμώμενη επιλογή της, λέγοντας ότι είναι υπέρ μιας “ομοσπονδιακής προοπτικής” για την ΕΕ.

Τα 5 Σενάρια της Κομισιόν:

Σενάριο 1: Carrying on

Αυτό το σενάριο προϋποθέτει ότι, παραμένοντας στην βασική πορεία, θα υπάρξουν κάποιες μικρές και ομαλές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΕ. Η Επιτροπή αναφέρει ότι το “carrying on” θα αποδώσει “σταδιακή πρόοδο.” Αυτή η επιλογή βασίζεται στις εθνικές κυβερνήσεις που συμφωνούν να εμβαθύνουν την ενιαία αγορά της ΕΕ, να αποτραβηχτούν στρατιωτικά και οι βασικές αρμοδιότητες, όπως ο διασυνοριακός έλεγχος, να βρίσκεται στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων ως επί το πλείστον.

Σενάριο 2: Nothing but the single market

Σε αυτό το σενάριο η Επιτροπή επικεντρώνεται στην επίτευξη ευρύτερης στήριξης προς την ενιαία αγορά της. Με την ενιαία αγορά στο επίκεντρο πιστεύεται το ευρώ θα βρεθεί σε κίνδυνο, διότι δε θα προχωρήσει η οικονομική ολοκλήρωση και το νόμισμα θα είναι ευάλωτο σε νέες οικονομικές κρίσεις.

Σενάριο 3: Those who want more do more

Αυτό είναι ουσιαστικά ένα σενάριο πολυ-ταχύτητας με βάση τις «συμμαχίες των προθύμων» σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια, η φορολογία ή ορισμένα κοινωνικά θέματα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Επιτροπή θεωρεί ότι και τα 27 μέλη θα σημειώσουν πρόοδο σε μια βαθύτερη ενιαία αγορά.

Σενάριο 4: Doing less more efficiently

Με αυτόν τον όρο η Επιτροπή εννοεί προφανώς την “καλύτερη αντιμετώπιση ορισμένων προτεραιοτήτων από κοινού.» Με άλλα λόγια, η ΕΕ θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες προτεραιτότητες. “Το σημαντικότερο επίτευγμα, στο οποία θα δωθεί προτεραιότητα, θα είναι η φύλαξη Ευρωπαϊκών Συνόρων.”

Σενάριο 5: Doing much more together

Εδώ, η ΕΕ των 27 προχωρά σε “όλους τους τομείς”. Η Επιτροπή προτιμά αυτήν την επιλογή για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, θα υπάρξει περαιτέρω ενοποίηση σε θέματα εμπορίου και εξωτερικής πολιτικής. Η ΕΕ θα αναλάβει την παγκόσμια ηγεσία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για ανθρωπιστικά θέματα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων