Στον εισαγγελέα έχει κατατεθεί νέα λίστα με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές, την οποία παρέδωσε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μ.Καλογήρου ο Γάλλος πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC της Ελβετίας, Ερβέ Φαλτσιανί.
«Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, κινούμαστε δραστήρια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την «πηγή» της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί και παρέλαβε ένα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές τις οποίες και κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειες.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Το ηλεκτρονικό αρχείο -για την επεξεργασία του οποίου θα χρειαστεί η συνδρομή ειδικών- παρέδωσε αργά χθες το απόγευμα στον κ. Ζαγοραίο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου.
Ο τελευταίος παρέλαβε το αρχείο από το πρώην στέλεχος της HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του την περασμένη εβδομάδα.
Το πρώην τραπεζικό στέλεχος, όπως άλλωστε είχε κάνει προ διμήνου, όταν τον επισκέφθηκε ομάδα Ελλήνων εισαγγελέων, δέχθηκε να παραδώσει ένα ακόμη αρχείο με στοιχεία που αφορούν στην περιβόητη λίστα.
Αυτή τη φορά, ο Φαλτσιανί παρέδωσε στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ένα κρυπτογραφημένο αρχείο με χιλιάδες τραπεζικές κινήσεις, που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στις έρευνες των ελληνικών αρχών.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει στοιχεία καταθέσεων με συγκεκριμένη ημερομηνία, το νέο αρχείο που παρέδωσε τώρα ο Φαλτσιανί, περιλαμβάνει αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών και συγκεκριμένα ποιοι κατέθεσαν χρήματα, πότε και πού αυτά διοχετεύθηκαν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η λίστα αφορά σε 500.000 κινήσεις λογαριασμών των
προσώπων που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ. Οι κινήσεις αυτές ουσιαστικά «ξεκλειδώνουν» τα μυστικά της λίστας Λαγκάρντ και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου να ταυτοποιηθεί η προέλευση των χρημάτων.
Ωστόσο, για την επεξεργασία των νέων στοιχείων χρειάζεται ειδική τεχνική υποστήριξη, η οποία θα πρέπει να προηγηθεί των κινήσεων των εισαγγελικών αρχών.
(με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα και Το Βήμα)