Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους σκληρούς νόμους για να περιορίσει την εξάπλωση των φημών. Οι χρήστες που αναρτούν ψευδείς φήμες και οι οποίες στη συνέχεια κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο θα αντιμετωπίζουν έως και τρία χρόνια φυλάκισης. Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κίνας, οι άνθρωποι των οποίων οι φήμες αναδημοσιεύτηκαν τουλάχιστον 500 φορές ή προβλήθηκαν τουλάχιστον 5.000 φορές θα διώκονται ποινικά.
Η Κίνα φαίνεται πως συνεχίζει τον αγώνα για την πάταξη της δυσφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Sina Weibo, το οποίο είναι το αντίστοιχο Twitter της χώρας. Το Πεκίνο φιλοξενεί σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η κυβέρνηση λογοκρίνει συστηματικά τον Παγκόσμιο Ιστό. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα εντάθηκαν οι έλεγχοι εξαιτίας της έξαρσης πολιτικών σκανδάλων.
Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αναγκαστεί να παραιτηθούν τους τελευταίους μήνες, όπως ο Yang Dacai, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης μετά από τη δημοσίευση φωτογραφιών του που φαίνεται να φοράει πανάκριβα ρολόγια. Οι φωτογραφίες ανάγκασαν τις αρχές να πραγματοποιήσουν έρευνα για τυχόν εμπλοκή του σε οικονομικά σκάνδαλα.
Ο νέος κανονισμός αφορά αναρτήσεις με «δυσφημιστικές πληροφορίες» και δημοσιεύματα, ενώ προβλέπονται ποινές ακόμη και για περιπτώσεις εκβιασμών.
Στο πλαίσιο κυβερνητικής εκστρατείας κατά των «διαδικτυακών φημών», εκατοντάδες χρήστες ανακρίθηκαν ή συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες.