Συμπληρώνονται 51 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ, όπου σαν σήμερα στις 2 Ιουνίου 1971 η πρώτη ελληνική ομάδα, ο Παναθηναϊκός φτάνει πανάξια σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Απέναντί του είχε όμως τον Άγιαξ, την ομάδα που άρχισε να «χτίζει» την αυτοκρατορία της και να διδάσκει ποδόσφαιρο στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν είχε ανακηρυχθεί ο Αντώνης Αντωνιάδης με 10 γκολ.
Ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας ήταν ο πρωτομάστορας εκείνης της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού.
Ο Ούγγρος προπονητής, αποδείχθηκε το μεγάλο όπλο της ομάδας, ιδίως στον τομέα της ψυχολογίας.
Ο καλπάζων συνταγματάρχης, όπως ήταν το προσωνύμιό του, κατάφερε να πείσει τους παίχτες του ότι πρέπει να κοιτάζουν στα μάτια τούς αντιπάλους τους. «Έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» συνήθιζε να λέει. «Με αυτό το τροπάριο μας εμψύχωνε συνέχεια και μας έκανε να αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας, χωρίς το παραμικρό κόμπλεξ», δήλωνε ο Μίμης Δομάζος.
Σημαντικό μερίδιο στο χτίσιμο εκείνης της μεγάλης ομάδας είχαν οι βοηθοί του, Γαβρίλος Γαζής και Γιάννης Τζουνάκος, καθώς και ο επικεφαλής του συλλόγου σε διοικητικό επίπεδο, Μιχάλης Κίτσιος.
Ο τελικός που έμεινε και θα παραμείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη των Ελλήνων, μπορεί να μην έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα μιας και η εξαιρετική ομάδα του «στρατηγού» Μίμη Δομάζου είχε να αντιμετωπίσει την αχτύπητη ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ, ήταν όμως το αποκορύφωμα του πιο όμορφου «ταξιδιού» που γνώρισε ποτέ ελληνική ομάδα, και ευχόμαστε να ξανασυμβεί.
Πως όμως περιγράφει εκείνο τον αλησμόνητο τελικό η ΟΥΕΦΑ;
Στο επίσημο site γίνεται μνεία από τον τίτλο κιόλας – και όχι άδικα – στον Κρόιφ:
1970-1971: Ο Κρόιφ κινεί τα νήματα
” Total Football: Mορφή κατενάτσιο ή ολoκληρωτικό ποδόσφαιρο; Ό,τι κι αν ήταν, δούλεψε και το 1970/71 ο κύριος εκφραστής του, ήταν ο Άγιαξ, που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Η ομάδα του Άμστερνταμ παρέλαβε τα σκήπτρα από την επίσης Ολλανδική Φέγενορντ, με τους κατόχους να έχουν νικήσει στον πρώτο γύρο από την Αραντ της Ρουμανίας. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνο με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό της διοργάνωσης, γιατί χωρίς την Ρεάλ Μαδρίτης, τα αουτσάιντερ ήταν αρκετά δυνατά. Πράγματι, μόνο δύο από τις 33 ομάδες που συμμετείχαν ήταν προηγούμενες νικητές.
Ο Άγιαξ βρήκε στον δρόμο του την περσινή φιναλίστ, Σέλτικ FC, στους προημιτελικούς, και νωρίτερα τους 17 Nέντορι Τίρανα, Βασιλεία και Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην αντίπερα όχθη, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επωφελήθηκε από μερικές αλλαγές κανόνων για να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε τελικό. Η UEFA είχε εισαγάγει τη διαδικασία των πέναλτι ως τρόπο για να αντιμετωπίσει τις ισοπαλίες – καταργώντας τη μη ικανοποιητική ρίψη ενός νομίσματος. Είχαν επίσης αποφασίσει ότι ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους γύρους, και όχι μόνο τους δύο πρώτους, όπως συνέβαινε.
Η τελευταία αλλαγή βοήθησε την ομάδα του Φέρεντς Πούσκας να περάσει από την Έβερτον στους προημιτελικούς, μετά τον Ερυθρό Αστέρα στα ημιτελικά. Εδώ ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε την ήττα με 4-1 στο Βελιγράδι και κέρδισε στη ρεβάνς με 3-0 με δύο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη.
Ο τελικός όμως ανήκε στον Άγιαξ.
Ο Ντικ Φαν Ντάικ άνοιξε γρήγορα το σκορ στον τελικό του Γουέμπλεϊ, δίνοντας στην ομάδα του Ρίνους Μίχελς το προβάδισμα και με τον Γιόχαν Κρόιφ να κινεί τα νήματα στο κέντρο, ο Άρι Χάαν σφράγισε τη νίκη στο 87ο λεπτό.”
Πηγή: ertnews.gr