Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

510.000 δέντρα στις… εκλογές

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Περίπου 510.000 δέντρα, υπολογίζεται ότι… καταστράφηκαν λόγω των εκλογών του Μαίου. Μάλιστα, τα 21.500 απο αυτά κατέληξαν στις κάλπες και τα υπόλοιπα στους… δρόμους.

Σε αυτά τα δέντρα αναλογεί ο όγκος του χαρτιού που καταναλώθηκε για τη διπλή εκλογική μάχη και προκειμένου οι έλληνες να εκλέξουν ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους και συμβούλους.

Μόνο για ψηφοδέλτια και τους φακέλους, καταναλώθηκαν πάνω από 1.260 τόνοι χαρτιού, σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβάσεων που υπέγραψαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αυτά αντιστοιχούν στους 50 εκατομμύρια φακέλους που προμηθεύτηκε το δημόσιο και στους πάνω από 1.300 τόνους χαρτιού που χρειάστηκε για τα δεκάδες εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Μόνο για τις ευρωεκλογές, τυπώθηκαν πάνω από 22 εκατομμύρια ψηφοδέλτια.

Το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ισούται με 21.500 δέντρα, αφού σύμφωνα με τους οικολογικούς φορείς και εμπόρους χάρτου, ένας τόνος χαρτιού ισούται με 17 δέντρα.

Το συνολικό κόστος για φακέλους και ψηφοδέλτια ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, τα μεγέθη αυτά είναι πολύ λίγα μπροστά στην ποσότητα του χαρτιού που καταναλώθηκε με αφορμή τις εκλογές για αφίσες, φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και των εμπόρων χάρτου, καταναλώθηκαν συνολικά περίπου 30.000 τόνοι χαρτιού. Με άλλα λόγια, οι εκλογές μας κόστισαν 510.000 δέντρα. Αν υπολογίσουμε την επιστημονική άποψη ότι κατά μέσο όρο σε 10 στρέμματα δάσους υπάρχουν 500 δέντρα, τότε η συνολική έκταση δάσους που “καταστράφηκε” για τις εκλογές φτάνει τα 10.200 στρέμματα. Όσα περίπου ήταν και τα στρέμματα πευκοδάσους που καταστράφηκαν στην μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι πάρα πολύ μικρή ποσότητα χαρτιού που κυκλοφορεί στην διεθνή αγορά προέρχεται από ανακύκλωση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων