Η μάχη για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές καλά κρατεί με τους εμπόρους, να είναι κυριολεκτικά στα κάγκελα. Μάλιστα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κατήρτισε κατάλογο με τους 52 λόγους για τους οποίους οι έμποροι λένε όχι στις 52 Κυριακές λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
Δείτε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι έμποροι επιμένουν στο «όχι»:
* Γιατί όλους τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, τις εποχιακές αγορές, τα λιμάνια κρουαζιέρας και στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, Μοναστηράκι, Πλάκα και γύρω από την Ακρόπολη, τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά τις Κυριακές με απόφαση του Περιφερειάρχη.
* Γιατί το όλο εγχείρημα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα με λάθος προσέγγιση και με περίεργη εμμονή.
* Γιατί ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που σίγουρα λείπει είναι η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές και τα λεφτά από την τσέπη του.
* Γιατί Δόξα τω Θεώ, υπάρχει ακόμη στην Ελληνική οικογένεια η σύνδεση της Κυριακής με τη Εκκλησία και την θρησκευτικότητά μας.
* Γιατί η Κυριακή στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στην οικογένεια και η συνοχή της ελληνικής οικογένειας κινδυνεύει να διαρραγεί, αφού οι παραδοσιακές επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους θα εκλείψουν.
* Γιατί χωρίς προσωπικό χρόνο εργοδότες και εργαζόμενοι οδηγούνται στην ψυχική ερήμωση και πνευματική ένδεια, αφού χωρίς την κυριακάτικη αργία χαλαρώνουν οι κοινωνικοί δεσμοί και ενισχύεται η αποξένωση.
* Γιατί σε καμία περίπτωση οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες, ούτε φοβόμαστε τη δουλειά, αλλά παντού στον κόσμο η Κυριακή είναι ημέρα σωματικής και ψυχικής ξεκούρασης, περισυλλογής και ανασύνταξης.
* Γιατί τα αυξημένα κόστη λειτουργίας 52 Κυριακές που υπολογίζονται στα 1,82 δις θα μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις Πολυεθνικές, αφού τόσα χρήματα δεν υπάρχουν σήμερα ούτε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε στην κατανάλωση.
* Γιατί η προαιρετική λειτουργία της Κυριακής αντί να βοηθήσει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση, θα επιτρέψει σε χιλιάδες ημιπαράνομα κινέζικα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα γύρω από την Ομόνοια να «κλέβουν» τζίρο ανοίγοντας πλέον «νόμιμα» τις Κυριακές.
* Γιατί όσοι ζουν καθημερινά την αγορά καταλαβαίνουν ότι ανοιχτά μαγαζιά δεν σημαίνει και γεμάτα πελάτες μαγαζιά.
* Γιατί όλες οι μέρες θα μοιάζουν «καθημερινές» και η ξεχωριστή Κυριακή θα αντιμετωπίζεται το ίδιο. Η «Κυριακάτικη αργία» επιβάλλεται να παραμείνει ο κανόνας και όχι να γίνει η εξαίρεση.
* Γιατί οι περισσότερες επίσημες αθλητικές δραστηριότητες που διενεργούνται κυρίως κάθε Κυριακή θα είναι χωρίς θεατές, ενώ θα μειωθεί και η κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων.
* Γιατί είναι λάθος να μετατρέψουμε την λειτουργία της αγοράς σε «μωσαϊκό» με τα μεγάλα καταστήματα κλειστά και τα μικρά ανοικτά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο καταναλωτής θέλει όλη την αγορά στην διάθεσή του.
* Γιατί θα καταγραφεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική και ενεργειακή επιβάρυνση από την πρόσθετη μετακίνηση 800.000 εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων κάθε Κυριακή.
* Γιατί ότι δίνεις σε έναν κλάδο το στερείς από κάποιον άλλο, που περιμένει να δουλέψει κυρίως το Σαββατοκύριακο, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, και οι παιδότοποι.
* Γιατί τόσο η αγορά όσο και η κοινωνία δεν αντέχει άλλους επικίνδυνους πειραματισμούς και πρόχειρους σχεδιασμούς επί χάρτου. Το μέτρο της 7ήμερης και 24ωρης λειτουργίας των καταστημάτων επιχειρήθηκε και απέτυχε μέσα σε λίγες εβδομάδες το 1993.
* Γιατί εναντίον του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές τάσσονται όλα τα μέλη της ΕΣΕΕ με τις 14 περιφερειακές ομοσπονδίες του ελληνικού εμπορίου και τους 288 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σχεδόν όλοι οι φορείς της αγοράς.
* Γιατί πιστεύουμε ότι η Ελληνική Βουλή θα στηρίξει και θα δικαιώσει του μικρομεσαίους Έλληνες εμπόρους, απορρίπτοντας το άρθρο 6 του Αγορανομικού Κώδικα και θα αποδεχθεί την πρόταση της ΕΣΕΕ για λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 6 Κυριακές τον χρόνο.