Η εποχή που το ακίνητο ήταν μια επένδυση μηδενικού κινδύνου έχει περάσει. Πλέον η αγορά εμφανίζει ρίσκα τα οποία θα πρέπει να συνυπολογίσει ο επενδυτής. Αυτό δεν ισχύει για αρκετούς ξένους αλλά και για Ελληνες μεγιστάνες που εν μέσω κρίσης συνεχίζουν να επενδύουν στον τομέα του real estate.
Παράδειγμα η πρόσφατη επένδυση που έκανε στο Λονδίνο ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος έδωσε 64 εκατ. λίρες Αγγλίας ή 62 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το τρίτο ακριβότερο διαμέρισμα της Μεγάλης Βρετανίας στην περιοχή Belgravia, μια συνοικία του Γουέστμινστερ.
Ο τέταρτος πλουσιότερος Ελληνας -πρώτος είναι ο Καλτσίδης και ακολουθούν ο Φίλιππος Νιάρχος και ο Σπύρος Λάτσης- με περιουσία 1,9 δισ. δολάρια, απέκτησε το πολυτελές διαμέρισμα το οποίο είχαν αγοράσει το 2005 οι γνωστοί στην Αγγλία μεσίτες Κριστιάν και Νικ Κάντι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», η αγοραπωλησία καταγράφεται στις σημαντικότερες όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία.
Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Chesham Place, μία από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές, και έχει συνολική έκταση 750 τ.μ. Το ακίνητο σχεδιάστηκε από τον λόρδο Νόρμαν Φόστερ, έχει μία κύρια κρεβατοκάμαρα, τέσσερα υπνοδωμάτια, ένα μεγάλο καθιστικό και δωμάτιο υπηρεσίας.
Επίσης διαθέτει δύο υπόγεια πάρκινγκ και 24ωρη υπηρεσία θυρωρού και φύλαξης.
Η θέα από τις μεγάλες βεράντες του είμαι μαγευτική ενώ ο νέος ιδιοκτήτης θα απολαμβάνει το τζακούζι του. Παράλληλα, υπάρχουν χώροι για γραφείο και βιβλιοθήκη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Daily Mail», η αξία του διαμερίσματος, που συμπεριλαμβάνει τους δύο ορόφους από τους τέσσερις του κτιρίου, ήταν 58 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Μυστακίδης επιβαρύνθηκε και με τα έξοδα της μεταβίβασης αλλά και με τον φόρο χαρτοσήμου που άγγιξε τα 3,9 εκατ. ευρώ.
Η παραπάνω αγορά του κ. Μυστακίδη δεν είναι η μοναδική. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από το καλοκαίρι του 2014 διαθέτει το προσωπικό του «ησυχαστήριο» στην Ελλάδα, μια βίλα αξίας 40 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο βρίσκεται στο Πευκοχώρι και το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η αρχιτεκτονική του, η οποία βασίζεται στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
Στα επιπλέον χαρακτηριστικά του ακινήτου συγκαταλέγεται η πισίνα, αλλά και η ιδιωτική παραλία που προσφέρει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να απολαμβάνει τη θάλασσα και τον ήλιο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Η κίνηση του Αριστοτέλη Μυστακίδη να επενδύσει σε ακίνητα σε Ελλάδα και Αγγλία δεν είναι τυχαία. Το 2012 ο επιχειρηματίας βρέθηκε, σύμφωνα με την τότε λίστα «Forbes», στην πρώτη θέση μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων. Ωστόσο οι κατηγορίες των ιταλικών οικονομικών αρχών για φορολογικές παραβάσεις του ομίλου Glencore που έφτασαν το ποσό των 120 εκατ. ευρώ και στον οποίο ο κ. Μυστακίδης κατέχει το 6% των μετοχών, αλλά και τα επεισόδια που είχε ο όμιλος στη Ζάμπια στα μέσα του 2012 με τις απεργίες των 1.500 εργαζομένων, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα τόσο στον κ. Μυστακίδη όσο και στους υπόλοιπους μετόχους της Glencore, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές-ρεκόρ των 6,6 δισ. ευρώ που εμφάνισε ο όμιλος το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Η Glencore είναι ένας κολοσσός στον χώρο των παραγώγων και έχει παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά, ακόμα και στην αγορά ηλεκτρισμού και υδάτων) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.
Ο κ. Μυστακίδης είναι το δεξί χέρι του Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, του ισχυρού άνδρα της Glencore, ενός ανθρώπου που, όπως ακούγεται στα πηγαδάκια των οικονομικών συντακτών διεθνώς, «δεν κάνει εμπορικές συναλλαγές για να ζήσει, αλλά ζει για να κάνει συναλλαγές».
Ο 53χρονος σήμερα Αριστοτέλης Μυστακίδης ή «Τέλης» όπως θέλει να τον αποκαλούν οι φίλοι του, γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO).
Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βρετανία, όπου σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics. Εκεί ξεχώρισε αμέσως, γεγονός στο οποίο βοήθησε αρκετά η πολυμάθειά του σε έξι ξένες γλώσσες!
Η προσωπικότητά του και το ταλέντο του δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους «κυνηγούς κεφαλών» μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών οι οποίοι τον πήραν για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων ενός αμερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill. Παρέμεινε σε αυτήν για μία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο κ. Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore, που ακόμα ονομαζόταν Marc Rich & Co., και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993.
Το 1994 η μεγάλη ευκαιρία για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη παρουσιάστηκε όταν μαζί με άλλους μετόχους αγόρασε το 6% της Glencore.
Εκτοτε, ανέλαβε το τμήμα που ασχολείται με το trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, κερδίζοντας τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως. Η θέση του εδραιώθηκε στον όμιλο καταλαμβάνοντας θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των κυριότερων θυγατρικών της Glencore.
Ο ίδιος διατηρεί μεν το προφίλ ενός πολίτη του κόσμου, αλλά δηλώνει Ελληνας. Ωστόσο αποφεύγει να μιλάει στα ΜΜΕ και το να βρει κανείς έστω και μια φωτογραφία του μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Ο κ. Μυστακίδης, δηλώνει πως, παρότι έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την Ελλάδα, στο σπίτι και στην οικογένειά του μιλάνε ακόμα ελληνικά.
Ο ίδιος μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα στην κατοικία του στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Glencore, και στο προσωπικό του γραφείο στην Place de la Madeleine στο Παρίσι.
Τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του τα στοιχεία που μπορεί κανείς να αλιεύσει στο Διαδίκτυο είναι πάρα πολύ λίγα, ενώ ξεχωρίζει η αναφορά του ονόματος Telis Mistakidis από εξειδικευμένες ιστοσελίδες σπορ πολυτελών αυτοκινήτων, γεγονός που αποκαλύπτει το πάθος για την ταχύτητα που ενδεχομένως έχει ο δισεκατομμυριούχος Ελληνας επιχειρηματίας.