Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους, με θέμα “Οι Φυσικοί Πόροι της Ελλάδας: Kύριος Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης” που πραγματοποιήθηκε την Παρακευή 17/06 συγκεντρώνοντας σημαντικές παρουσίες από τη διεθνή και εγχώρια επιχειρηματικότητα του κλάδου, πρέσβεις χωρών με πολυετή εμπειρία στο χώρο και ακαδημαϊκούς καθώς και φοιτητές.
Το σημαντικότερο συμπέρασμα του συνεδρίου αποτέλεσε η ιδιαίτερη σημασία και συμβολή των φυσικών πόρων στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Η πλειονότητα των ομιλητών επεσήμανε την σημασία που έχει ο εξορυκτικός κλάδος για την βελτίωση της κατάστασης της Ελλάδας στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία.
Ο εξορυκτικός κλάδος έχει να επιφέρει πολλαπλά οφέλη δεδομένου πως μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις τις οποίες έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελληνική οικονομία. Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να φέρουν πολλές νέες θέσεις εργασίας ενώ μέσα από την Πανεπιστημιακή έρευνα μπορεί να βρεθούν καινοτόμες λύσεις οι οποίες θα συνεισφέρουν στην βελτίωση των πρακτικών και στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου αναφορικά με το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πασπαλιάρης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επεσήμανε πως «Επενδύσεις όπως στις Σκουριές και στο Πέραμα αν αξιοποιηθούν θα μαζέψουν άλλα 500 εκατομμύρια», συμπέρασμα που πήγαζε από συγκριτική έρευνα στις οικονομικές δραστηριότητες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που η εξορυκτική δραστηριότητα τους κατείχε σημαντικό μέρος της οικονομίας τους.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αναδύθηκε στο Συνέδριο ήταν η ανάγκη συμβολής των μεταλλευτικών επιχειρήσεων στην τοπική κοινωνία. «Δεν είναι μόνο η διαχείριση των νερών που έχει σημασία» τόνισε ο κ. Γκαϊντατζής, Επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «αλλά και άλλα ζητήματα όπως η βιοποικιλότητα και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα», ενώ επεσήμανε πως η μεταλλευτική βιομηχανία πρέπει να δώσει έμφαση στα κοινωνικά οφέλη και να συνυπάρξει με την κοινωνία».
Σε αυτό το μεγάλο ζήτημα ήρθε να δώσει απάντηση η εμπειρία της Ελληνικός Χρυσός. Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι η επένδυση στη Χαλκιδική προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας με πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία, αλλά και θα ενισχύσει σημαντικά την εθνική οικονομία, ενώ ήρθε να συμπληρώσει με ποιους τρόπους δίνεται έμφαση στην ασφάλεια αλλά και στην υγιεινή στην εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός.
Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα το οποίο έθεσε ήταν πως στην Ελλάδα “μία επένδυση για να αδειοδοτηθεί πρέπει να περάσει από το στάδιο «σαράντα κύματα», δυστυχώς. Στη δική μας περίπτωση, περιμέναμε οκτώ χρόνια για να ένα έργο που αφορά σε επένδυση 1,5 δις ευρώ. Αντιμετωπίσαμε και το θεσμικό κενό και την κρίση. Όμως, τα νούμερα και τα ποσοστά έχουν σαφώς την αξία τους, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ζωή μιας περιοχής. Και η δική μας σκοτείνιασε ήδη δύο φορές στο παρελθόν, το ’95 και το ’03.”
Η Εταιρία έχει δώσε μεγάλη έμφαση σε σύσφιξη σχέσεων και ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας πέρα από τις θέσεις εργασίας. Όπως σημείωσε και ο κ. Θεοδωρακόπουλος στην Ομιλία του, «κάθε καλοκαίρι προσφέρονται τουλάχιστον 300 θέσεις σε νέους επιστήμονες για πρακτική άσκηση από την περιοχή» ενώ παράλληλα έχουν χρηματοδοτηθεί πολλές δραστηριότητες που αφορούν την τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.
Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της. Χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθει κανενός είδους ανάπτυξη, ενώ είναι σημαντικό, αντί να επενδύει στη όποια σύγκρουση, να προσφέρει ουσιαστικά στην ομόνοια και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.
Αυτό θα συμβάλει στην πραγματική προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και του εθνικού συμφέροντος μέσα από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν από τα δύο μέρη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποδείξουμε στους επενδυτές ότι πρόκειται για σοβαρό κράτος και ότι όχι μόνο η επένδυσή τους δεν θα πάει χαμένη, αλλά, εφόσον τηρούνται οι κανόνες, τα οφέλη θα είναι αμοιβαία για όλους.