Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Μέσα σε μία μέρα μετά τη γνωστοποίηση της κατάθεσης αιτήσεων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για ένταξη στον ELA, έγιναν αναλήψεις σε όλη τη χώρα πάνω από 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας οι τραπεζικοί παρατηρούσαν μια τάση μεγαλύτερων αναλήψεων φτάνοντας περίπου τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με πληροφορίες. Από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε η προσφυγή στον ELA των τεσσάρων τραπεζών αυτή η τάση αυξήθηκε έντονα φτάνοντας τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Κάποιες εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 7 δις ευρώ ότι έχουν ‘σηκωθεί’ από τις τράπεζες μετά την αδυναμία ψήφισης προέδρου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αν μάλιστα συνεχίσουν οι αναλήψεις στα επίπεδα των 700 εκατομμυρίων την ημέρα, θα περιμένουμε επιπλέον συνολικές αναλήψεις άλλων 3 δις ευρώ μέχρι τις εκλογές.
Έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου ότι οι διακυμάνσεις των αγορών έρχονται συνήθως ως αντίδραση σε πολιτικές αποφάσεις αλλά πολύ περισσότερο ως πιθανότητα διακύμανσης των πολιτικών σχέσεων, στην προκειμένη περίπτωση της αυριανής ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπ’ αυτή την έννοια όλη η εν πολλοίς ανεύθυνη εικοτολογία για το τι θα συμβεί με τη ρευστότητα που μας παρέχει η ΕΚΤ ή ακόμη και οι προειδοποιήσεις περί Grexit, λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Στην προσπάθειά τους υποψήφιοι και κομματικά στρατόπεδα να πείσουν ψηφοφόρους να μην κάνουν το απονενοημένο, δημιούργησαν το φόβο για διακοπή παροχής ρευστότητας αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει χέρι στις καταθέσεις.
Τι και αν από πλευράς ΕΚΤ έρχονταν τα μετριοπαθέστερα μηνύματα για συνεργασία με όποια και αν είναι η αυριανή κυβέρνηση, ακριβώς επειδή ο ρόλος της ΕΚΤ είναι η νομισματική σταθερότητα της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις πρώτες μέρες ήδη της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τρομοκρατικό. Σε αυτό το κλίμα βέβαια συνέβαλαν πολύ αποτελεσματικά και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε στα πλαίσια ανυπόστατων εξαγγελιών (βλ. Ραχήλ Μακρή) είτε σε στιγμές έκρηξης που μίλησαν για μονομερείς ενέργειες.
Πάντως καλά θα κάνουν όσοι κόπτονται για το αν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε ρευστότητα να έχουν υπόψιν τους ένα πράγμα. Οι αγορές λειτουργούν με βάση δύο συναισθήματα: Την πίστη και το φόβο. Η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα έχει προσπαθήσει να διαλύσει το πρώτο και να αυξήσει το δεύτερο στο μυαλό των πολιτών, στην πορεία προς τις κάλπες. Οι συνέπειές του γίνονται ήδη εμφανής στις εκροές των τραπεζών. Αν συνεχίσει η προεκλογική τρομοκρατία το ίδιο ανεύθυνα, θα δούμε αντίστοιχες συνέπειες σε πιο διευρυμένο επίπεδο.