Οι γυναίκες μπορεί να έχουν κάνει μεγάλα βήματα στον επαγγελματικό τομέα, αλλά έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για να πετύχουν την περίφημη ισότητα με τους άνδρες εργαζόμενους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Elle και στην οποία συμμετείχαν 1.200 εργαζόμενοι, ηλικίας 25-54 ετών.
Τα 7 σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
1. Οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών-γυναικών εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα όχι μόνο στο θέμα του μισθού. Ποσοστό 28% των γυναικών θεωρεί ότι έχει βιώσει κάποια διάκριση στο χώρο εργασίας.
2. Οι μισές γυναίκες δεν έχουν ζητήσει ποτέ αύξηση – αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες. Στο 53% ανέρχεται το ποσοστό των γυναικών που δεν έχει ποτέ ζητήσει αύξηση έναντι 48% για τους άνδρες.
3. Οι γυναίκες έχουν την αίσθηση ότι υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο. Τα δύο τρίτα των γυναικών θεωρούν ότι οι γυναίκες ελέγχονται πιο αυστηρά από ό, τι οι άνδρες στο χώρο εργασίας – και το 50% των ερωτηθέντων ανδρών συμφώνησε.
4. Το 34% των γυναικών εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι γυναίκες δεν είναι αρκετά σκληρές για υψηλόβαθμες θέσεις.
5. Το 31% εκτιμά ότι θα πληρωνόταν καλύτερα εάν ήταν άνδρας. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 97% των Αμερικανών γυναικών πληρώνονται λιγότερο από ό,τι οι άνδρες σε αντίστοιχες θέσεις.
6. Οι γυναίκες δεν φοβούνται να μιλήσουν σε συνεδριάσεις. Πάνω από το 50% των γυναικών δήλωσαν ότι συμμετέχουν ενεργά στις συνεδριάσεις.
7. Τα παλιά στερεότυπα των φύλων εξακολουθούν να ισχύουν στο γραφείο. Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να χαρακτηριστούν συμπονετικές, ευγενικές και υπομονετικές. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χαρακτηριστούν τεμπέληδες και επιθετικοί.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν κάνει μεγάλα βήματα. Είναι η έλλειψη πολιτικής υποστήριξης που τις παραγκωνίζει», αναφέρει η Neera Tanden, Πρόεδρος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο. «Οι γυναίκες αγωνίζονται για την ηγεσία, πρόθυμες να αναλάβουν νέες ευθύνες. Αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια».
Ας ευχηθούμε ότι αυτό θα αλλάξει!