Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

7 πράγματα που πρέπει να μάθετε για τα Panama Papers

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Τα Panama Papers έχουν χαρακτηριστεί το σκάνδαλο του αιώνα, οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού της Ισλανδίας και σε ενδελεχείς ελέγχους σε όλες τις κρατερές σκανδιναβικές τράπεζες. Στην Ελλάδα έφτασε μόνο ο απόηχός τους. Τί πρέπει να ξέρετε, λοιπόν, για τα Panama Papers;

pp_3

1. Τί είναι τα Panama Papers;

Τα Panama Papers είναι μια πρωτοφανής διαρροή 11,5 εκατ αρχείων από τη βάση δεδομένων της τέταρτης μεγαλύτερης δικηγορικής εταιρείας offshore στον κόσμο, της Mossack Fonseca. Τα αρχεία έλαβε από ανώνυμη πηγή η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία, στη συνέχεια, τα προώθησε στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και, από εκεί, έφτασαν στη Guardian και στο BBC.

2. Τί αποκαλύπτουν τα Panama Papers;

Τα έγγραφα δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους οι ισχυροί της Γης μπορούν να εκμεταλλευτούν τα μυστικά υπεράκτια φορολογικά καθεστώτα. Δώδεκα αρχηγοί κρατώ, 143 πολιτικοί, οι οικογένειές τους και οι στενοί συνεργάτες τους γίνεται γνωστό ότι διοχέτευαν τα χρήματά τους σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

3. Τί είναι η Mossack Fonseca;

Πρόκειται για μια δικηγορική εταιρεία με βάση τον Παναμά της οποίας οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση εταιρειών σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες, όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι με μια ετήσια συνδρομή. Άλλες υπηρεσίες της Mossack Fonseca περιλαμβάνουν τη διαχείριση του πλούτου.

4. Πόσο μεγάλη είναι η Mossack Fonseca;

Η Mossack Fonseca είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πάροχος υπεράκτιων υπηρεσιών στον κόσμο και έχει ενεργήσει για περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού περισσότερες από τις μισές εταιρείες είναι εγγεγραμμένες σε φορολογικούς παραδείσους υπό βρετανική διοίκηση, καθώς και στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο.

pp_1

5. Πόσα δεδομένα έχουν διαρρεύσει;

Η διαρροή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ – μεγαλύτερη κι από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκαν στο WikiLeaks το 2010 και τα απόρρητα έγγραφα που είχαν δοθεί στους δημοσιογράφους από τον Edward Snowden το 2013. Περιλαμβάνει 11,5 έγγραφα και 2.6 terabytes πληροφοριών που προέρχονται από τη βάση της Mossack Fonseca. Πρόκειται για το “σκάνδαλο του αιώνα“.

pp_4

6. Είναι όλοι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν υπεράκτιες εταιρείες απατεώνες;

Όχι, η χρήση υπεράκτιων εταιρειών είναι απολύτως νόμιμη και υπάρχουν πολλοί νόμιμοι λόγοι για τη μεταφορά των χρημάτων, όπως η ασφάλεια των χρημάτων, οι περιορισμοί γύρω από ένα ισχυρό νόμισμα, οι κληρονομιές και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

7. Τί απαντά η Mossack Fonseca;

Η Mossack Fonseca ανακοινώνει ότι λειτουργεί σύμφωαη με τους νόμους για την απαγόρευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διενεργεί ενδελεχή έλεγχο, καθώς και δείχνει τη δέουσα επιμέλεια για όλους τους πελάτες της.

pp_2

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων