Πριν από λίγες μέρες, 200 περίπου επιζήσαντες από το Άουσβιτς μαζί με πολιτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο πήγαν στο Άουσβιτς για να αποτίσουν φόρο τιμής για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος, ενώ το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων μνήμης ήταν το «Ποτέ ξανά».
Έτσι για την ιστορία, να υπενθυμιστεί ότι οι Ναζί δολοφόνησαν περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στους θαλάμους αερίων και στους χώρους εκτέλεσης του Άουσβιτς. Όταν ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο πριν από 75 χρόνια, βρήκαν περίπου 7.000 επιζώντες που άφησαν να πεθάνουν από τον ναζιστικό στρατό.
Κατά τη διάρκεια των τελετών αυτής της εβδομάδας στο Άουσβιτς και την Ιερουσαλήμ, υπήρξε μεγάλη εστίαση στα μαθήματα που ο κόσμος ακόμα δεν έχει διδαχθεί. Σε ολόκληρη τη Δύση, ο αντισημιτισμός αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένης μιας θανατηφόρας δέσμης επιθέσεων εναντίον Εβραίων στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και αλλού.
Ακόμη, η επιτυχία των εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη έχει προκαλέσει ανησυχία για το πώς η μνήμη των φρικαλεοτήτων του Ολοκαυτώματος (και των συνθηκών που το δημιούργησαν) σιγά-σιγά ξεθωριάζει από την παγκόσμια φαντασία. Οι επικριτές λένε ότι οι εθνικιστές, όπως ο Πρόεδρος Τραμπ, ενθαρρύνουν τις δυνάμεις που δεν πρέπει να ενθαρρύνονται.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα αυξανόμενα αριθμητικά στοιχεία στην αριστερά, στην κριτική τους για την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, σκιάζονται επίσης σε επικίνδυνες μορφές αντισημιτισμού. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι έγκλημα και η ντροπή για τα ναζιστικά αδικήματα παραμένει στο επίκεντρο του εθνικού πολιτισμού, μια εισροή μουσουλμάνων μεταναστών με την πάροδο των χρόνων έχει μετατοπίσει το επίκεντρο σε νεότερες διαιρέσεις.
Υπάρχουν και άλλα τυφλά σημεία. Οι εορτασμοί στο Άουσβιτς έδωσαν την ευκαιρία να θυμηθούμε τα εκατομμύρια των μη Εβραίων που σφαγιάστηκαν επίσης από τους Ναζί και τους συμμάχους τους. Αυτοί περιλαμβάνουν τους Ρομά, ένα εκτιμώμενο τέταρτο του πληθυσμού του οποίου καταστράφηκε σε στρατόπεδα θανάτου και μαζικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου
Το κερασάκι στην τούρτα, είναι ότι σύμφωνα με πολλούς από τους επιζώντες, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς, φοβούνται για ένα μέλλον που μπορεί να μην ζήσουν για να δουν.
Washington Post: 75 years after Auschwitz’s liberation, the ghosts of the past loom large – By Ishaan Tharoor
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής