Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

8 μηχανές αναζήτησης που κάνουν καλύτερη δουλειά από την Google!

Μπορεί η Google να είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του διαδικτύου όταν πρόκειται για αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αλλά κάνει την καλύτερη δουλειά από όλους;

Αναλόγως ποιες είναι οι ανάγκες της αναζήτησής σας υπάρχουν μηχανές αναζήτησης που μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα, πιο στοχευμένα ή πιο διακριτικά σε αυτό που ζητάτε.

Σας τις παρουσιάζουμε:

1. DuckDuckGo για ιδιωτικότητα
Η επιλογή της μηχανής με σήμα το παπί, θα γίνει η αγαπημένη εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους στον παγκόσμιο ιστό. Το DuckDuckGo δεν συλλέγει προσωπικές πληροφορίες, ούτε παίρνει στοιχεία από προφίλ σε social media, mail και ιστορικό αναζήτησης για να δώσει πιο προσωποποιημένα αποτελέσματα, πρακτικές που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Google.

2. wolframalpha για φοιτητές και μαθητές

Πολλές φορές εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η πιο δημοφιλής αναζήτηση, αλλά η πιο έγκυρη και αξιόπιστη. Σε αυτό το πεδίο, το WolframAlpha υπόσχεται να βοηθήσει κάθε σπουδαστή (θα ήταν ιδιαίτερα χρηστικό και για μαθητές, με το μειονέκτημα πως δεν έχει ακόμη ελληνική έκδοση) προσφέροντας δεδομένα και πληροφορίες σε μια σειρά από θέματα, στοχεύοντας μόνο σε επιμελημένες πηγές πληροφόρησης και όχι γενικά και αόριστα στο διαδίκτυο.

Η μηχανή προσφέρει επίσης λύσεις σε προβλήματα και μαθηματικές εξισώσεις, από μια απλή πρόσθεση ως πιο περίπλοκα ζητήματα και θέματα στατιστικής.

3. DogPile

Στη δεκαετία του ’90 το DogPile αποτελούσε μια ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή των χρηστών, πριν ακόμη την σαρωτική εμφάνιση της Google. Σήμερα, οι υπεύθυνη της μηχανής προσπαθούν να κάνουν το come back, προσφέροντας επίσης ενδιαφέροντες επιλογές σε φίλτρα και προτιμήσεις αναζήτησης.

4. Yippy για το “βαθύ ίντερνετ”

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, πολλές φορές το ζητούμενο δεν είναι η δημοφιλέστερη αναζήτηση, η οποία μπορεί να προκύπτει από πολλούς παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την εγκυρότητα, ούτε με την πληρότητα της πληροφορίας που αναζητά κανείς. Ο ατελείωτος κόσμο του διαδικτύου και συγκεκριμένες ιστοσελίδες, θησαυροί, γνωρίζουν καλά το παιχνίδι και μπορούν να “καλυφθούν” από τα αδιάκριτα μάτια της μάζας.

Όχι όμως και για το yippy, τη μηχανή αναζήτησης του “βαθέος ιστού” ή αγγλιστί “deep web”, που μέσω του συνδυασμού αποτελεσμάτων συμβατικών μηχανών αναζήτησης δίνει εις βάθος αποτέλεσμα για όποιο θέμα σας απασχολεί. Η μηχανή προσφέρει αποτελέσματα σε μορφή “cloud” και είναι πολύ πιθανό να προσφέρει ιστοσελίδες, που σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν θαμμένες και δύσκολο να εντοπιστούν.

5. Ask.com για όλες τις ερωτήσεις

Αν και δεν πρόκειται για μηχανή αναζήτησης, με τον κλασικό όρο, το Ask μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση συγκεκριμένων ή και πιο… φλου αποριών. Την απάντηση τη δίνουν συχνά άλλοι χρήστες του διαδικτύου, ενώ συχνά προσφέρουν και τις απαραίτητες παραπομπές.

6. Chacha για απαντήσεις από ειδικούς

Με παρόμοιο τρόπο, όπως το Ask.com, το ChaCha, κάνει τις αναζητήσεις σου ακόμη πιο “ανθρώπινες”. Ανεξάρτητοι συνεργάτες που αποκαλούνται “οδηγοί”, φροντίζουν να απαντήσουν άμεσα και δωρεάν στις ερωτήσεις των χρηστών.

7. Yandex, ο ρώσικος ανταγωνισμός της Google

Το Yandex δημιουργήθηκε το 1997 και είναι η ρωσική απάντηση στην αμερικανική google. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή εκτός ρωσικών συνόρων, όμως αποτελεί τη νο. 1 επιλογή των Ρώσων, με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί 150 εκατ. αναζητήσεις την ημέρα. Παρέχει σχεδόν όλα όσα μπορεί ένας χρήστης να απολαύσει από την google, ενώ παρά την εθνική του ταυτότητα προσφέρει ευρείες επιλογές σε αναζητήσεις σε ξένες γλώσσες. Για πολλούς η καλύτερη εναλλακτική στην Google, χάρη στις πλούσιες πηγές που διαθέτει.

8. Ιxquick για προστασία της ιδιωτικότητας

Όπως και το DuckDuckGo, έτσι και το Ixquick δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προσωπικά δεδομένα. Δεν απαιτείται η χρήση Cookies, δεν συλλέγεται ιστορικό προηγούμενων αναζητήσεων. Η μόνη επιλογή που μπορεί να δώσει κανείς είναι η διαμόρφωση των προτιμήσεων ενός χρήστη, που έπειτα από 90 μέρες αδράνειας διαγράφονται μόνιμα.

με πληροφορίες από news247

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων