Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκαν αυτά τα τρία χρόνια των μνημονίων, διάφορα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων στα κρατικά ταμεία. Έτσι λοιπόν μια από τις «εύκολες λύσεις», ήταν και η υπερφορολόγηση των τσιγάρων και του καπνού.
Οι «φωστήρες» που σχεδιάζουν αυτά τα μέτρα «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο». Όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση «ξενοδόχος» είναι η αντίδραση της κοινωνίας. Πιστεύουν αφελώς – προφανώς διότι είναι τελείως ξεκομμένοι από την καθημερινή πραγματικότητα – πως αυτοί θα λαμβάνουν τα μέτρα και η κοινωνία θα συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως πριν, σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Και με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν τα πρόσθετα έσοδα και με αυτόν τον τρόπο πέφτουν μονίμως έξω.
Τι συνέβη λοιπόν με την άγρια υπερφορολόγηση του καπνού και των τσιγάρων; Τι άλλο από το αναμενόμενο. Έκλεισαν μερικά περίπτερα και ψιλικατζίδικα, έκοψαν κάμποσοι το τσιγάρο και πάνω από όλα γιγαντώθηκε το λαθρεμπόριο. Ούτε να το επιδίωκαν δηλαδή….
Κάθε χρόνο λοιπόν το ελληνικό Δημόσιο χάνει από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμη και μέχρι 20% της νόμιμης εμπορίας.
Φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν όχι μόνο η τεράστια απώλεια εσόδων για το κράτος, αλλά και δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, κατέθεσε, στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας.
Από έγγραφο, με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών), που εστάλη στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και στη νικοτίνη 15%.
Χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) κι άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών περισσότερων χημικών πρόσθετων αγνώστου είδους και προέλευσης.
Τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρημένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροχημικά προϊόντα και ξένες ύλες. Τα χρησιμοποιούμενα φίλτρα συνήθως είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.
Άρα όχι μόνο απέτυχαν στο δημοσιονομικό στόχο, όχι μόνο αύξησαν την εγκληματικότητα (διότι στην ουσία περί αυτού πρόκειται) αλλά δημιούργησαν και πρόσθετους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Από κει και πέρα τώρα τι περιμένουν; Ο άλλος που είναι αμετανόητος καπνιστής και δεν έχει για ψωμί, θα δίνει τέσσερα και πέντε ευρώ για πακέτο; Ασφαλώς και όχι. Θα δίνει ένα και ενάμισι ευρώ στα λαθραία, ακόμη κι αν γνωρίζει πως ρισκάρει με την υγεία του.