Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

900 εκ. επιπλέον αύξηση του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Την απόφαση να αυξήσει το όριο του ELA κατά 900 εκ ευρώ ανακοίνωσε εχθές η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε για άλλα 900εκ. το όριο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας για τις τράπεζες, οπότε και σηματοδοτήθηκε ουσιαστικά η άρση της τραπεζικής αργίας. Ο ELA είχε όριο 89,6 δις πριν την τελευταία αύξηση.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, επίσης και ως κίνηση καλής πίστης μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του Αλέξη Τσίπρα. Μετά και την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την αίτηση χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο Μάριο Ντράγκι αισθάνεται ότι η ΕΚΤ απέφυγε τα χειρότερα, δηλαδή να διαχειριστεί μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μία πιθανή απότομη διαγραφή του ελληνικού χρέους που θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τα αποθεματικά της ΕΚΤ και των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα θα επανέλθει με μεγάλη δυσκολία και δεδομένων των πιθανών τριγμών στο πολιτικό σύστημα από τις ενδοκυβερνητικές προστριβές αλλά και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να μειωθεί παραπάνω. Τότε το έργο της ΕΚΤ θα γίνει πολύ δυσκολότερο αφού προς το παρόν ως επι τω πλείστων αντιμετωπίζει συμπτώματα της κρίσης αλλά και τις συνέπειες των πολιτικών διάσωσης που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή ένωση, η Κομισιόν και το ΔΝΤ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img