Όσοι προκαλούν φθορές σε δημόσια κτίρια πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη, είπε ο Αλέξανδρος Κόπτσης Γ. Γ. Υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με αφορμή τα περιστατικά βανδαλισμών σε ΕΠΑΛ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας ότι συμβαίνουν τέτοια περιστατικά αλλά είναι μεμονωμένα.
«Τέτοια περιστατικά είναι όχι μόνο κατακριτέα, δεν γίνονται ανεκτά σε καμία περίπτωση και μάλιστα σε ένα χώρο εκπαίδευσης, παιδείας και πολιτισμού, όπως είναι το σχολείο. Από την άλλη πλευρά όμως, μπορώ να σας πω πριν απαντήσω στο ερώτημά σας ότι έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, έχουμε εμπιστοσύνη στους μαθητές μας, τους τιμούμε και μας τιμούν. Και τέτοια περιστατικά ξέρετε, είναι μονωμένα» είπε και συνέχισε: «Και θέλω να πω ότι αυτή δεν είναι εικόνα του ΕΠΑΛ. Είναι άδικο για τα ίδια τα ΕΠΑΛ γιατί γίνεται μια εξαιρετική δουλειά από πλευράς πολιτείας. Τα αναβαθμίζουμε διαρκώς. Γίνεται εξαιρετική δουλειά από τους εκπαιδευτικούς μας, εξαιρετική προσπάθεια από τους μαθητές μας που πολλοί από αυτούς πετυχαίνουν στα ανώτατα ιδρύματα και άλλοι βρίσκουν πρόσθετους τρόπους για επαγγελματική αποκατάσταση».
«Εμείς αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά έχει πολλές παραμέτρους. Έχουμε πει ότι το θέμα της βίας είναι πολυπαραγοντικό. Δεν οφείλεται μόνο σε ένα σχολικό περιβάλλον. Οφείλεται στο εξωσχολικό, στη γειτονιά, στην παρέα, στην οικογένεια».
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερης έκτασης τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ. «Το παρακολουθούμε, παρεμβαίνουμε και ξέρετε, εμάς είναι ο ρόλος μας τριπλός. Από τη μια πλευρά έχουμε την γνωσιακή ανάπτυξη των μαθητών, από την άλλη έχουμε τη συναισθηματική τους ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και από την άλλη έχουμε την εφαρμογή και την τήρηση νομοθεσίας. Όσον αφορά στη διαχείριση προσωπικού, είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι και όταν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα τα τηρούμε στο ακέραιο ακόμη και με αυτοδίκαιη αργία, όταν είναι σοβαρά. Ο έλεγχος των μαθητών μετά από οδηγίες μας γίνεται από τον διευθυντή του σχολείου και από το σύλλογο διδασκόντων και περιλαμβάνει από επίπληξη μέχρι αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Ήδη η υπουργός ανακοίνωσε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις αλλαγής αυτού του νομοθετικού πλαισίου και όταν υπάρχουν ποινικά αδικήματα στρεφόμαστε απευθείας στον εισαγγελέα, γιατί σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια επεισόδια. Όσοι επιφέρουν φθορές σε δημόσια κτίρια πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Κανένας βανδαλισμός δεν είναι ανεκτός, καμία μορφή βίας. Πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα η τήρηση νομοθεσίας».
Ο κ. Κόπτσης κλήθηκε να σχολιάσει και το φαινόμενο της μείωσης των μαθητών στα δημοτικά σχολεία είπε:
«Καταρχήν έχουμε και αρκετά σημαντικά θετικά στοιχεία, δηλαδή έχουμε μια αυξητική τάση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα νηπιαγωγεία γενικότερα στην πρωτοβάθμια. Αυξήθηκε κατά 8,8 το ανθρώπινο προσωπικό στα νηπιαγωγεία και 1,3 στα δημοτικά, που σημαίνει πολλοί διορισμοί, πολλές προσλήψεις. Επίσης ένας εκπαιδευτικός είναι για 8,4 μαθητές και όχι για 9,8 που ήταν, προς το συμφέρον, δηλαδή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Αποτυπώνεται ένα δημογραφικό πρόβλημα δυστυχώς που έχει κάποιες αρνητικές τάσεις. Έχουμε μία μείωση 15.000 μαθητών την τελευταία χρονιά που αποτυπώνει το δημογραφικό πρόβλημα. Όμως δεν κλείνουμε σχολεία. Φέτος ελάχιστες σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Εμείς κρατάμε σχολεία και με ένα μαθητή και με δύο μαθητές σε παραμεθόριες περιοχές, όπου είναι δυνατόν για καλύτερη εκπαίδευση, με κάποιες μικρές μετακινήσεις σε πολύ κοντινές αποστάσεις για ποιοτικότερη εκπαίδευση. Όντως μπορεί να γίνονται κάποιες ελάχιστα συγχωνεύσεις για το καλό των μαθητών, γιατί δεν μπορεί να γίνει μάθημα πολλές φορές μέσα στην πόλη με 1 – 2 μαθητές, αλλά κρατάμε και σχολεία με πολύ μικρό αριθμό μακριά. Τα σχολεία δεν κλείνουν. Ανοίγουμε απεναντίας σχολεία γιατί θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την εκπαίδευση μας και στον τόπο παραμονής των μαθητών».