«Μετά από το τουριστικό κύμα και τον συνωστισμό του Ιουλίου και Αυγούστου ιδίως, παρατηρείται μια κάμψη των κρουσμάτων», επισήμανε ο παθολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι τα άτομα που θα επιτρέψουν από τις διακοπές τους θα έχουν εκτονωθεί και θα βρίσκεται σε μια ύφεση η πανδημία. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε: «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στον παράγοντα επαφής με τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πρέπει να προφυλαχθούν για μια εβδομάδα», εφιστώντας την προσοχή στα νεότερης ηλικίας άτομα για τους συγγενείς τους. Έκανε λόγο για μια εθελοντική καραντίνα 5-7 ημερών, χαρακτηρίζοντάς την τουλάχιστον ικανοποιητική περίοδο.
Ο κ. Σπαντιδέας μίλησε ακόμη για την εξοικίωση που πλέον υπάρχει με την πανδημία στο περιβάλλον μας.
«Πολλά άτομα που υπάρχουν μεταξύ μας είναι φορείς του ιού, ασυμπτωματικά, είτε άλλα γνωρίζουν μεν ότι νοσούν αλλά δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Θεωρείται σε πολλές χώρες ότι ο κορονοϊός έχει περάσει σε μια φάση “γριπώδους κατάστασης”, σαν μια κοινή γρίπη, ένα κρυολόγημα» είπε.
Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος τόνισε ότι σε πολλές χώρες έχει ήδη αποφασιστεί το άνοιγμά τους χωρίς την απαίτηση test κορονοϊού, κάτι που είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα, τόνισε, είναι το αν θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στα σχολεία. Όπως έκανε γνωστό, στις περισσότερες χώρες η τάση είναι να μην απαιτηθεί η μάσκα για την είσοδο των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.
Ο παθολόγος και καθηγητής σημείωσε ότι δεδομένου ότι τα άτομα κάτω των 60 ετών χωρίς κάποιο λ.χ. υποκείμενο νόσημα, πολύ σπάνια καταφεύγουν στα νοσοκομεία εφόσον νοσήσουν, η προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να προφυλαχθούν και να εστιαστούμε κυρίως στην προστασία των ατόμων άνω των 60 ετών, με προβλήματα υγείας. «Τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.
«Όλες οι άλλες ηλικίες θα πρέπει να αφεθούν και να αντιμετωπίσουν τον ιο σαν ένα κοινό κρυολόγημα», τόνισε.
Αναφορικά με τις επαναμολύνσεις, ο κ. Σπαντιδέας είπε ότι ούτε τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τις μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον, ενώ ούτε η νόσος καθαυτή εγκαταλείπει μακρά ανοσία που να μας προφυλάσσει από νέες επαναμολύνσεις. «Υπολογίζεται ότι δύο μήνες μετά από τη νόσηση το άτομο έχει χάσει την ανοσία του και βρίσκεται στον κίνδυνο επαναμόλυνσης κυρίως από τις παραλλαγής Όμικρον 4 ή 5.
«Βλέπουμε επανάκαμψη της νόσου ακόμα και μετά από 10 – 15 μέρες, μετά από λ.χ. τη λήξη της θεραπείας με τα αντιικά φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σε ότι έχει να κάνει με τη long covid υπογράμμισε ότι στο 20% των νοσούντων από κορονοϊό, αντί να εγκαταλείπονται από κάποια συμπτώματα, ταλαιπωρούνται μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά από τη νόσηση. Έκανε λόγο, συγκεκριμένα, για «μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».