Πράξεις επιβολής έξτρα φόρων και προστίμων άρχισε να «μοιράζει» τις τελευταίες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενόψει της παραγραφής, στο τέλος του τρέχοντος έτους, υποθέσεων φορολογουμένων που αφορούν: αναδρομικά αποδοχών τα οποία εισπράχθηκαν το 2016 και δεν δηλώθηκαν, εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων ή ακόμα και συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών οι οποίες είτε δεν υποβλήθηκαν το 2016 είτε υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα.
Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και η παραγραφή υποθέσεων έρχεται πιο κοντά, στα email των φορολογουμένων καταφτάνουν μηνύματα με τα οποία η Φορολογική Διοίκηση τους ενημερώνει για τις πράξεις καταλογισμού φόρων και προστίμων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις του παρελθόντος.
Τα «ραβασάκια» αφορούν κυρίως φορολογούμενους που έχουν εντοπιστεί από τις διασταυρώσεις να μην έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2016 και μετά, εργαζόμενους και συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών παλαιότερων ετών, ιδιοκτήτες με «μαύρα» μισθώματα από ενοίκια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα αλλά με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, διάφορες υποθέσεις εισοδήματος για τις οποίες έχουν προκύψει νέα στοιχεία και έχει σημάνει συναγερμός από το σύστημα αλλά και εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.
Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.
Στη λίστα με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στο αρχείο της Εφορίας και παραγράφονται από το 2023 μεταξύ άλλων είναι:
*Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
*Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
*Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
*Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
*Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.
Καμία παράταση
Εν τω μεταξύ, με πρόστιμα και «λουκέτα» κινδυνεύουν από σήμερα οι επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, καθώς- παρά τα αιτήματα της αγοράς- δεν δόθηκε καμιά παράταση στην προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.
Από την ημερομηνία αυτή και εφεξής, ο νόμος ορίζει διοικητικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας που μπορεί να φτάσει και έως και τις δέκα ημέρες.
Με τα σημερινά δεδομένα οι επιχειρήσεις πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ esend. Για επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης υπάρχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων ανά τρίωρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά 24ωρο.
Όσοι δεν συμμορφώνονται έρχονται αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ ενώ σε περίπτωση που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.
Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες, έδειξαν ότι το 30% των ταμειακών μηχανών δεν έστειλαν στην ώρα τους, είτε σταμάτησαν να διαβιβάζουν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στην ΑΑΔΕ. Από τις 550.000 δηλωμένες ταμειακές οι 171.000 είτε δεν είχαν στείλει καμιά απόδειξης (84.000) είτε διαβίβαζαν αλλά σταμάτησαν ( 87.000).